Adnan Khuade Davasında Yalan Fırtınası Dinmek Bilmiyor

Adnan Khuade dava dosyasının hakimi Vitali Galagan

Aslan Shazzo, Natpress, 7 Ekim 2016

Çerkes aktivist Adnan Khuade’ye açılmış olan görevli memura küçük çapta rüşvet vermeye teşebbüs davasının 6 Ekim’de Maykop şehir mahkemesinde yapılan duruşmasında şahitlerin ifadelerinin alınmasına devam edildi. İfade verenlerden birisi, o gün görevli olan memurlardan Karaçay Çerkesk’den Ali Borsov’du.

Ali Borsov savcılık temsilcisinin kendisine yöneltmiş olduğu sorulara sakin cevaplar verirken sıra savunma tarafının sorularına geldiğinde panikledi ve bir çok soruyu hatırlamıyorum diyerek geçiştirmeye çalıştı. Ali Borsov sorgusunda olay sırasında arabada video kaydının yapıldığını güya Adnan Khuade’nin 5 bin rublelik para destelerini ortalarına koyduğu sırada kendisini uyardığını söyledi. Khuade’nin avukatının, mahkemede incelenen video kayıtlarında neden bu bölümün olmadığı sorusuna, arabadaki video kaydedicinin o sırada pilinin bittiğini bazı bölümlerin kaydedilmemiş olabileceğini söyledi. Peşisıra neden o zaman bugün söylediğinin aksine kayıtların bir bölümünde Adnan Khuade’ye rahat olmasını, video kaydedicinin kayıtta olmadığını söylediği sorusu geliverdi.

Açıkçası yaşananlar bir komediyi andırırken, bir de buna mahkemenin hakimi olan Vitali Galagan’ın (üst resimdeki)  bu şahidin bir sonraki mahkemede video kayıtlardaki diğer görevli kişiyle beraber sorgulanacağı yönündeki komik kararı eklendi.


Aslında duruşmada ki unutkanlık rekoru ise, ismini Natpess olarak şu an için veremeyeceğimiz tanık olarak dinlenen kişiye aitti. Bu kişi emniyet müdürlüğünde Maykop Ekonomik suçlarla mücadele bölümü görevlisiydi. Kendisine yöneltilen, olay yerine geldiğinde trafik polislerinin arabasından başka hangi renkte bir araç gördüğü sorusuna, galiba koyu renkte bir araçtı cevabını verdi. Oysa Adnan Khuade’ye ait olan araç ise tam tersine beyaz bir arabaydı. Yine kendisine sorulan, olaya şahit olduğu yerin Hakurate caddesi mi yoksa Maykopskaya caddesi mi olduğu sorusuna da hatırlamıyorum cevabını verdi.

Bu sorulara böylesi cevaplar vermesinin sebebi, önceki duruşmada onun müdürü olan Genadi Şevçenko’nun soruları ona vermiş olmasıydı. Davaya sonradan dahil edilmiş olduğundan ve yanlış bir şey söylerse müdürünü yalancı çıkaracağı için bu yüzden tüm soruları bu şekilde geçiştirmek zorunda kalıyordu.

Yine geçen duruşmada (29 Eylül 2016) Şevçenko’nun çok yakın bir zamanda terfi ettiği olay tarihindeki şehir ekonomik suçlarla mücadele başkanlığından Cumhuriyet ekonomik suçlarla mücadele başkanlığına terfi ettiği ortaya çıktı. Tabi bu durumda terfi de Adnan Khuade olayında göstermiş olduğu yüksek derecedeki başarının ne derece rolünün olduğunu tahmin etmek zor değil.  

Genel olarak bakacak olursak; mahkeme bu şahitlerin söylediklerini doğrulamayıp sanığın beraatine karar verseydi eminiz ki tüm bunlar Adnan Khuade’ye destek için duruşmalara katılanlar için komik birer anı olarak kalırdı. Ancak bu insanlar şahit olmadıkları gibi, kendi rollerini oynayan filmin birer aktörü durumundalar.

Ve yine eminiz ki, maalesef tüm bu gördüklerimiz Aysberg’in sadece görünen kısmı. 

Adnan Khuade'nin bir sonraki duruşması Maykop şehir mahkemesinde 13 Ekim'de yapılacak. 

Kaynak : http://www.natpressru.info/index.php?newsid=10733

Çeviri: Кушу Ф.