Miyekuape zirvesinde, Nart efsanesinde olan Woşad, Avrupa ve Kafkasya’da bulunan en eski el yapımı eser olarak açığa çıkartıldı. Canlı hayvan figürleri var. İnceler, Aslan ve öküzler yürüyor gibi yapılmışlar. Altından yapılma, küçük deliklere sahipler, kumaş ya da deriye dikilebilir durumdalar. Hayranlık uyandıran Çerkes Altın Çağının başlangıcılar.
Hayvan figürlerinin İskit’ler(скиф), Şermet’lere (шэрмэт-сармат) ait olduğunu söylüyor arkeologlar, onlara ait kabul edilen buluntulara bakılırsa, Maykop’ta bulunan eserler 2000 yıl daha eski.
Bundan ötürü bu hayvan figürü-stilinin Çerkesler tarafından bulunduğunu söylemek yanlış değil. Belirtmekte yarar var, el işi altın yapımları çoğunlukla Çerkesya’da bulunuyor.
Muhteşem göz alıcı bir şekilde altından yapılmış arkeolojik heykellerin bulunduğu yerleri belirtecek olursak: Khereğude- Къэрэгъудэ, Wule-Улэ, Khelermez-Къэлэрмэз, Kurcıps- Курджыпс, Kostromskoy- Костромской, Zeşibl- Зэшибл vede diğer zirveler.
Şimdiki Ukrayna’da, Kırımda bulunan “İskitlere ait” eserlerin bir çoğu eski Çerkeslere ait denilebilir. Atalarımız eskiden Dinyeper’de, Kırım’da yaşıyorlardı Azak- Uzeju- Iузэжъу denizi etrafında vede kuzeyinde yaşıyorlardı.
Wulep-Улэп sırtlarında kazı yapıyorken, İskit kültürüne ait altınlar çıkarttığımızda, Profesor Leskov bilgilendirme toplantılarında İskit krallarının Çerkesya’da yaşadıklarını belirtmişti. Bu değerli bilim adamı nedense Ukrayna, Kırımda yüzyıllardır yaşadıklarını söylememişti!
Tarihte olan bitenleri incelersek 2500 yıl öncesinde atalarımız yakın doğuya ganimet için gitmişlerdi. 28 yıl kaldılar. Döndüklerinde ganimeti aralarında paylaştılar. Asur Kralının tahtını da getirmişler, yarım yarım parçalamışlardı. Tahttan çıkan altın parçaları Kherelmez- Къэлэрмэз tepesi, Dinyeper civarındaki kazılan tepeden çıkartıldılar. Tahtta bulunan koltuk süsleri Kherelmez- Къэлэрмэз den geri çıkarıldılar.
Son 30 yılda en çok hayret uyandıran buluş çok eski ve değerli eserlerden olan altın kolye ve küçük tava, Adıgey’de bulunan İspi evi içinden çıkartıldı. Bunlar 5000 yıllık. Onlar Mamrıkuaye- Мамрыкъуае(şimdiki Novosvobodnem) yakınlarında A.Rezepsi’nin yaptırdığı kazı yerinden çıkan İspinin içinden çıkarttılar.
Vatanımızda çok eskilerden beri altın arama yeri olduğu 1960’ta Maykop’un doğusunda bulunan taş yazıttaki yazıdan kanıtlanıyor. Bilim insanı Georgi Turçaninov onu okudu:<<Ağejığların kralı Büyük Maranı oğlu Aye’nin yerleşim yeri, Pağonun vadisinde, yerleşim yerini oluşturdu>>Yazıtın ömrünün 3200 yıl olduğunu belirlediler.
Bulgu bilim dünyasına <<Maykop taşı>> olarak geçti.
Teuw Aslan, Nuriyet
Kaynak: ADIGE MAKH
Çeviri: ÇY-Haber merkezi