Karaçay-Çerkes’te 2014’ün en’leri

Karaçay-Çerkes bağımsız haber-analiz sitesi Politika09 geride bıraktığımız yılın öne çıkan olaylarını ve isimlerini seçti.  Zara Aciyeva ve Petr Korençukov’un değerlendirmeleriyle 2014’ün en’leri:  


Yılın Olayı: Parlamento seçimleri
14 Eylülde Rusya genelinde seçimler yapıldı. Karaçay-Çerkes Cumhuriyetindeki seçim sonucunda beş parti parlamentoya girdi: Birleşik Rusya, Adil Rusya, Rusya Vatanseverler, Komünist Parti ve Liberal Demokrat Parti.

Muhalefet seçimleri hileli olarak adlandırdı. Özellikle ‘Rusya Komünistleri’ partisi, adaylarının, yönetim ve güvenlik organlarının baskılarının ardından Yüksek Seçim Kurulu kararıyla listelerden çıkarıldığını açıkladı.

Yılın Girişimi: Ayakkabı Fabrikası
“Rusya’nın Ayakkabısı” fabrikasının temeli atıldı. Başkent Çerkesk’te kurulan tesisin yılda 1 milyon çift ayakkabı üretmesi ve 600 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Üretim aşama aşama arttırılacak ve fabrika 4 yıl sonra tam kapasiteyle ürün vermeye başlayacak. Projenin yatırım değeri 1,4 milyar ruble.

Yılın Hatası: Kafkasya tarih ve kültür dersi iptal
Karaçay-Çerkes Eğitim Bakanlığı okullarda Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti halkları (Karaçaylar, Çerkesler, Abazalar vd.) tarihi ve kültürü dersinin okutulmasını kararını iptal etti.

Yılın Skandalı: Komünist Parti’de dağılma
Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nin Karaçay-Çerkes şubesi parlamento seçimleri öncesinde dağıldı. Partililerin bir bölümü parti yönetiminin iktidarın kontrolünde olduğu gerekçesiyle istifa etti.

Yılın Toplum Adamı: Muhammed Çerkesov
 Adıge Khase (Çerkes Derneği) başkanı Muhammed Çerkesov Suriyeli geri dönüşçüler için çalışmalarda bulundu.

Yılın Gazetecisi: Lüdmila Mamhagova
“Çerkesk: dün, bugün, yarın” gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü Lüdmila Mamhagova hiç bir destek almadan Karaçay-Çerkes’in tek bağımsız gazetesini çıkarıyor. 2014’de gazetede azımsanmayacak sayıda dikkat çekici ve önemli haber ve makale yayınladı.

Yılın Blog Yazarı: Ruslan Kambiyev
Ruslan Kambiyev önemli meseleleri gündeme getiren az sayıdaki isimden biri. Yazıları ciddi tartışmaları beraberinde getiriyor. Özellikle Karaçay-Çerkes’te gazetecilerin durumu hakkındaki paylaşımları büyük ilgi çekti.

Yılın sanatçısı: Aleksandr Gum
Rusya çapında başarı yakalayan Abaza şarkıcı Aleksandr Gum (Gumjaçe) 2014’de yoğun bir yıl geçirdi, konserler verdi, Rusya 1 kanalındaki müzik projesine katıldı.

Ajans Kafkas