Şalaxo Ragıp Mete : Khuade Adnan’a Yapılan Baskılar Durdurulmalıdır


Çerkesya Yurtseverleri’nin Adıgey temsilcisi ve 25 yıl önce Çerkesya'ya dönmüş ilk repetriyant olan Khuade Adnan’a yapılan baskılar Çerkesya Yurtseverleri organizasyonu tarafından çeşitli girişimlerle protesto edilecek.

Bu organizasyonun diaspora sözcülerinden Şalaxo Ragıp Mete’nin Natpres’e  yaptığı açıklamalara göre; Türkiyeli Çerkesler ile diğer ülkelerdeki diaspora Çerkesleri anavatanlarında son zamanlarda olup biteni yakından takip ediyorlar ve son olarak Khuade Adnan’a yapılmakta olan sürekli baskıları da dikkatle takip etmektedirler.

Şalaxo Ragıp; ‘’Türkiye ile Rusya arasındaki krizin neticesinde başlatılan ambargolar umursanmadan Türk malları Khuade’nin mağazasında satılmaya devam etti. Kendisine yapılan bu yasaklamalar ve baskılar sebebiyle Çerkesler içindeki ilk kurbanda Khuade oldu. Esasen ona yapılan bu baskıların sebebi bir takım uyduruk suçlar olmayıp, onun geçmişte ve bugün yaptığı toplumsal aktivitelerdir’’ dedi.

Çerkesya Yurtseverleri bu doğrultuda ve süreçte, Türkiye, Avrupa ve Amerika Çerkes Kamuoyunu da içine alan değerlendirme ve protesto amaçlı bir bildiri hazırlığında. Bu bildiri sonrası Rus konsoloslukları önünde yapılacak protesto mitinglerinde ise Khuade olayının işlenmesi planlanıyor.

Şalaxo’ya göre; Khuade Adnan özeline yapılan bu saldırı ve baskılar aslında uzun zamandan beri sürmekte. Ona göre, Rus istihbaratından bir yetkili olayı kişiselleştirmiş durumda ve Khuade Adnan’ı bitirmek için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bu baskıların ardındaki güçler, ona verilmiş 15 günlük hapis cezasının dışında ayrıca 6 aylık bir ceza alması içinde suç isnadı ile yeni bir dava açılması arifesindeler.

Şalaxo Ragıp Mete son olarak, Khuade Adnan’a karşı yapılan bu hukuksuzluğun ve komplonun bir an önce sona ermesi gerektiğini, bu amaçla 21 Mayıs’ta her yıl düzenli olarak yaptıkları İstanbul Rus konsolosluğu önündeki basın açıklaması eylemlerinde bu sene Khuade’nin karşı karşıya kaldığı hukuksuzlukları deşifre etmenin ön plana çıkacağını söyledi. 

Önceki haber linkleri için tıklayınız; 

http://www.cherkessia.net/news_detail.php?id=6947

http://www.cherkessia.net/news_detail.php?id=6946

Kaynak:http://www.natpressru.info/index.php?newsid=10401

Çeviri :   Кушу Ф.