Unutulan bir şahsiyet; Çerkes Prensesi ve Mahfiruz Hatice Valide Sultan

Pazar yazımızda önemli bir tarihi kadın şahsiyetten bahsetmek istiyorum; Mahfiruz Hatice Sultan...Kendisi 16. Osmanlı Padişahı 2.Osman'ın (Genç Osman) annesi ve  Sultan 1.Ahmed'in ilk eşidir.

Mahfiruz Hatice Sultan 1590'da Kuzey Kafkasya'da Kabardey Bölgesinde dünyaya gelmiştir. Babası Çerkes'lerin (Adige) Kabardey boyundan Kral Hanedanına mensup olan Prens Alkas Çerkassky'dir. Büyük dedesi Prens Çerkes Bitu Mustafa Paşa Çerkassky, Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi  Mahidevran Sultan'ın yeğeninin torunlarıdır. Henüz çocuk yaşta Saray'ın Kahyası olan Servazat Hatun tarafından Saray'a alınıp özel bir eğitimle terbiye edilmiştir. Kendisi gibi Çerkes olan Handan Sultan'ın beğenisini kazandığından genç Padişah Sultan I. Ahmed ile Şubat 1603 tarihinde evlendirilmiştir.

Kız kardeşi Şahincan Hatun ise daha sonra meşhur Abhaza Mehmed Paşa ile evlendirilmiştir.

Oğlu Sultan 2.Osman'ın 1618'de 14 yaşındayken tahta geçmesi üzerine Valide Sultan olmuştur. Kendisine ''Devletlu İsmetlu Mâh-Firûze Hadice Valide Sultan Ahiyât üs-Şan Hazretleri''unvanıyla hitap edilmiştir.Mahfiruz Hatice Sultan 1620'de oğlunun saltanatı sırasında vefat etmiştir.

Unutmadan...Son günlerde, Star televizyonunda yeni başlayan ve ilgiyle izlenen Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde Mahfiruz Hatice Sultan 1.Ahmed'in ikinci eşi olarak lanse edilmektedir.Halbuki hakikat böyle olmadığı gibi, bir de üstüne üstlük Hatice Sultan dizide resmen sıradan bir Hristyan kökenli cariye olarak gösteriliyor.Saçmalığın ve özensizliğin böylesi ancak bu tür yapımlarda olur zaten.

Aklıma şu atasözü geldi nedense; "Men cehile şey'en a'dâhu" (İnsan bilmediğinin düşmanıdır.)

Herkese iyi haftalar dilerim...
Umut Berhan   Şen