Anadolu Grubu Adığey Cumhuriyetine Yatırım Yapmaya Hazırlanıyor


Şirket yetkilileri cumhuriyette özellikle elma bahçeleri kurmak üzere arayış içinde 

Anadolu grubu adına konuşan Tuncay Özilhan, şirket yetkililerinin cumhuriyette özellikle elma bahçeleri kurmak üzere arayış içinde olduklarını belirtti.

Bilindiği üzere dünyanın en kadim halklarından Çerkesler, binlerce yıldan beri gelen bahçecilik teknikleriyle tanınan bir halk.

Adığey Cumhuriyetinde elmanın onlarca cinsi bulunmakta ve verimli topraklarında dünyanın en güzel elmaları yetişmektedir.

Adıgey Cumhuriyetinin başkenti Maykop’taki Podgorni bölgesinde geçen yıl yapılan arkeolojik kazılar sonucunda uzmanlar, Maykop adının ‘elma vadisi’ anlamına geldiği yorumunu doğrulayan ilginç bir obje bulmuştu: Meot kültürüne ait, üzerinde elma ağacı tasvirlerinin bulunduğu seramik bir kap.

Arkeolog Vladimir Erlih, seramik kap ve ‘elma vadisi’ arasındaki ilişkiyi şöyle açıklamaktadır: "Meot kültürüne ait olan Psenaf arkeoloji kompleksi mezar kazıntılarında milattan önce ikinci yüzyıla ait seramik bir kap bulunmuştu.  Maykop isminin nereden geldiğiyle ilgili o zamana kadar farklı görüşler vardı. Bu isim Çerkesçe ‘mayısta oluşan’ ya da ‘elma bahçesi’ olarak okunuyordu. Ancak bu son buluntuyla tartışmalara noktayı koyduğumuza inanıyorum. Kesinlikle burada eski zamanlardan beri ekili bahçeler vardı. Bulunan kupada açıkça elma ağacı tasvirleri görülüyor”(*).

Elmanın yurdu olan Miyekuape/ Maykop kenti ve çevresinin, Türkiye'nın ve dünyanın önemli bir meyve suyu üreticisi firmayı kendine çekmesini olumlu ve iyi bir haber olarak değerlendirmek gerekir. Hem bölgede istihdam yaratacak olması, hem bölgede ekonomik gelişmeyi tetikleyecek olması, hem de Türkiye- Çerkesya ilişkileri açısından gelişme çok önemli.


Haber-Yorum: Semih Akgün