Online Çerkesçe Sözlük “Dipse” Yayında (www.dipse.net)


Çerkesçe’nin yaşatılması için çalışan gönüllülerin, Kabardey-Balkar İnsani Araştırmalar Enstitüsü ve Kabardey Devlet Drama Tiyatrosu işbirliği ve desteği ile hazırladığı yeni online Çerkesçe(doğu dialekti) sözlük Dipse( www.dipse.net ) artık yayında.

22 Ekim itibariyle erişim sağlanan “dipse”(ди псэ) şuan için site arayüzü olarak Ingilizce ve Rusça ama online sözlük olarak sadece Ingilizce – Çerkesçe dillerinde hizmet vermekte. Online sözlük Dipse’de aranan kelimeler sadece anlam olarak değil örnek cümlelerle de açıklanması dolayısıyla dili ögrenmek isteyenler içinde güzel bir kaynak olacağı söylenebilir.

ÇH Haber Merkezi muhabirlerimizin dipse gönüllü çalışanlarından aldığı bilgiye göre dipse.net Türkiye’den Şoqul İlhan Aydemir’in, Almanya’dan da bir Çerkes derneğinin destekleri ile Çerkesçe-Türkce, Çerkesçe-Almanca dillerinde de yakında sözlük hizmeti verecek. Daha sonra ise Rusça’nın da sözlük çalısmasına dahil olacağı dile getiriliyor.

Dipse online bir sözlük olmasının yanısıra aynı zamanda sosyal ağ yani dipse gönüllü çalışanın deyimiyle “Çerkeslerin yeni facebook’u” da olacak.

ÇH-Merkezi, Nalchik