Kabardey-Balkar’da işkence ile ifade alındı


Kabardey-Balkar insan hakları merkezinde yapılan basın açıklamasında, avukatlar, silahlı direniş örgütlerine katılmaktan suçlanan kişilerin soruşturma davalarında ihlallerin yaşandığını açıkladılar.

Soruşturma esnasında kanunların ihlal edildiği ve işkencelerin olduğunu Kabardey-Balkar insan hakları merkezinde, terörist faaliyetlere katılma, polislerin hayatına kastetme, yönetimi zorla ele geçirme, silah ve mühimmat kaçakçılığı gibi suçlarla suçlanan dokuz sanığın avukatı basın açıklamasında bulundu.

Avukat Aralbek Dumanişev’in ifadesine göre, sanığın avukatı olarak sorgu hakimine gittiğinde suçlanan Şogenov’un sorgu protokolünün hazır olduğunu gördüğünü, onun tek yapması gerekenin ise “sadece imzalamak” olduğunu söylediklerini belirtti.

İnsan hakları merkezi avukatı Dumanişev, “Sorgu hakiminden bizi Şogenov ile yalnız bırakmasını rica ettim ve müvekkilim protokolde yazan suçlardan hiç birini işlemediğini söyledi. Ona işkence ettiler ve belgeyi imzalamaya zorladılar. Ne yapacağını bilmiyordu. Ona şöyle izah ettim, eğer imzalarsa kendisine minimum 10 yıl kadar hapis verilir. O çok şaşırdı. Ona iki yıl vaat etmişlerdi. O, kendisine daha fazla işkence edilmesin diye, protokolü imzalayarak iki yıl hapis yatmaya hazırdı” diye anlattı.

Adli tıbbın Şogenov’a elektrik şoku uygulandığıyla ilgili izler bulduğunu ifade eden Dumanişev, Kavkazki Uzel’e yaptığı açıklamada, “Şogenov, işkencelere kimlerin katıldığını açıkça ifade ediyor. Ama soruşturma organları dava açmayı istemiyor. Şogenov bana, sadece kendisine değil diğer herkese de işkence edildiğini anlattı” dedi.