Malmö Üniversitesi - 15.06.2022 : 21. Yüzyılda Çerkes Milliyetçiliği

Lidia Zhıgunova, Madina Tlostanova

"TARİH, HAFIZA VE SİYASET ARASINDA GEZİNMEK: 21. YÜZYILDA ÇERKES ULUSÖTESİLİĞİ" 

PROF. MADINA TLOSTANOVA ( LINKÖPING ÜNİVERSİTESİ, İSVEÇ) VE DR. LIDIA ZHIGUNOVA ( TULANE ÜNİVERSİTESİ, ABD )

Malmö Üniversitesi kampüsü ve Zoom'daki düzenlenecek etkinlik: 

* 15 Haziran Çarşamba, 10-12 CET

* Seminer odası, 9. kat, Niagara binası (Nordenskiöldsgatan 1). 

* zoom bağlantısı https://mau-se.zoom.us/s/68871079725 (Parola 105032)

Kısaca bilgi:

Son yıllarda, Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesindeki Çerkesler ile dünya dağılmış diasporik topluluklarda yaşayan Çerkesler arasında yeni bir etnik seferberliğe tanık olduk.

Bu iki toplum arasında, özellikle 2011'de Suriye İç Savaşı'nın patlak vermesi, Çerkeslerin yurttaşlarını geri getirerek Kuzey Kafkasya'daki anavatanlarına yeniden yerleşmelerine yardımcı olarak kurtarma girişimleri sonrası artan bir etkileşim olmuştur.

Tartışmamız, kitle aktivizminin, yeni sivil toplum örgütlerinin ve önemli ölçüde artan sayıda internet tabanlı girişimlerin ortaya çıkmasına neden olan Çerkes trans-diasporik seferberliğin ve aktivizminin yeni biçimlerine odaklanacak.

Tarih, hafıza ve çağdaş siyaset arasında gezinen Çerkesler, Sovyet sonrası dijital dünyada artık bir sorun olarak görülmeyen birçok ayrımı aşmayı başardılar.

İster siyasi ve dilsel haklarını savunmak ister Rusya'yı Kuzey Kafkasya'daki emperyal mirasını yeniden gözden geçirmeye zorlamak olsun, bu topluluğun karşılaştığı birçok zorluğa yanıt olarak güçlü bir ortak amaç duygusu gösterdiler.