İbrahim Yağan’ın 20 yıldır Çerkes Atı yetiştirdiği çiftlik usulsüzlük ile elinden alınarak satıldı



Ünlü Çerkes Atı yetiştiricisi İbrahim Yağan’ın, 20 yıldır işletmesini yaptığı Nartan köyünde bulunan at çiftliği ve buna bağlı arsa, devlet tarafından el konularak açık arttırma usulü ile satıldı.

Avrupa, Rusya, ve Arap ülkelerinde oldukça tanınan bu at çiftliği, 50 hektar araziden oluşuyor ve çiftlikte şu an sağlık kontrolü düzenli yapılmış ve kimliği olan 100 kadar at bulunmakta. Almanya, Fransa, Polonya’da Çerkes Atı kulüpleri bulunuyor ve yıllardır İbrahim Yağan’a ait bu çiftlik at ile ilgisi olan herkesin bildiği bir yer haline geldi.

İbrahim Yağan mevcut sisteme muhalif duruşu ile biliniyor, geçmişte yaptığı çalışmalar ve Çerkes toplumu adına yaptığı sert konuşmalar birilerini her daim rahatsız etmiştir. Bu nedenle at çiftliğinin mevcut işletmecisi iken, bilgisi dışında bir açık arttırma ile satılmış ve Yağan’ın bu satışa katılması engellenmiştir.

Yağan İbrahim, geçen yıllarda Çerkes Atının (Адыгэш) yaşatılması gerektiği konusunda teşvik edici beyanatları bulunan mevcut KBC Başkanı Yuri Kokov’a, bir dilekçe ile başvurarak bu haksız uygulamaya engel olması çağrısında bulundu.

Yağan yaptığı açıklamada, geçmişte kiralık olarak kullandığı arsanın hala kullanım hakkının kendisinde olduğunu ve ailesine devretme hakkının bulunduğunu, fakat mevcut yasaların boşluğundan faydalanılarak bu usulsüzlüğün yapıldığını, bu işten kolay vazgeçmeyeceğini, konuyla ilgili her zeminde mücadelesini sürdüreceğini belirtti.

ÇH-Haber Merkezi