KAFFED, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi İle Görüştü


KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri , Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey G. Karlov ile görüştüler.  Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinin toplumumuza yansıyan olumsuz etkilerin giderilmesi konusunda yapılan görüşmede, her iki taraf da, yaşanan siyasi krizden Çerkeslerin olumsuz etkilenmelerinden duydukları üzüntüyü dile getirdiler.

Büyükelçi Karlov,  Anavatanda okuyan öğrencilerimiz ve Anavatan’a yatırım yapan işadamlarımıza yönelik mevcut mevzuat çerçevesini aşan olumsuz uygulamalar konusunda duyarlı olduklarını, Rusya Federasyonu Eğitim Bakanı’nın krizden öğrencilerin etkilenmemesi konusunda talimatı olduğunu ve Federasyon tarafından kendilerine iletilecek sorunların takipçisi olacaklarını vurguladı.

1 Ocak 2016 tarihinde tekrar vize uygulamasının başlayacak olması nedeniyle toplumumuzun bu husustan etkilenmemesi için Büyükelçilik Konsolosluk Birimi ile Federasyonumuz arasında işbirliği yapılması konusunda mutabık kalındı.

Abhazya’ya ulaşım konusunda kriz sonrası artan sıkıntılar ve Dünya Abhaz- Abazin Kongresinin iptali ile ilgili endişelerimiz iletildi.  Büyükelçi, sorunun farkında olduklarını Abhazya’yı desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Anavatanla ilişkilerimiz ve dilimizin korunması konusunda hayati önemi haiz bir kazanım olan Düzce Üniversitesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümüne ilişkin kriz sonrası yaşanan problemler de Büyükelçi Karlov’a iletildi.

Büyükelçilik yetkilileri krizin olumsuz insani etkilerinden kendilerinin de üzüntü duyduklarını ancak özellikle pilotlarının öldürülüş şekli nedeniyle Rus kamuoyunda oluşan olağanüstü tepkinin ilişkilere olumsuz etkisinin de göz önüne alınması gerektiğini belirtti.

Krizin toplumumuza yönelik olumsuz etkisinin azaltılması için birlikte çalışılması hususunda mutabakata varılarak Büyükelçilik ve Federasyon tarafından birer kontak kişisi görevlendirildi.

08.12.2015