Kabardey-Balkar’da Suriyeli Çerkesler için yemek verildi


Kabardey-Balkar vatandaşları Ramazan Bayramı münasebetiyle Suriyeli Çerkesleri misafir etti.

Bayram yemeği 18 Temmuz’da verildi. Etkinliğe Bella Hussayin, Oksana Bjedugova, Lüdmila Kabardokova, Liza Pafifova, Maryam Bagova, Ravida Pşehlova ve birçok Çerkes hanım ev sahipliği yaptı.

Düzenlenen bayram yemeğine Suriye’de yaşanan savaştan dolayı memleketlerine geri dönen ve Nalçik’te, Çegem bölgesi Nartan köyünde, Prohladnıi bölgesi Blagoveşensk kasabasında ve Baksan bölgesi Krem-Konstantinovsk köyünde yaşayan Çerkesler davet edildi.

100’den fazla kadın ve çocuğun davet edildiği yemekte ulaşım organizatörler tarafından otobüslerle sağlandı.

Yemekte Adıge mutfağına ait yemekler profesyonel aşçılar tarafından hazırlandı. Hanımlar bazı ikramları da evlerinde hazırlayarak getirdi.

Moskova’lı iş kadını Bella Hussayin, Kavkazki Uzel’e yaptığı açıklamada, “Bir kaç kadın olarak yurttaşlarımızı Ramazan Bayramı dolayısıyla ağırlamaya karar verdik” dedi.

Geri dönüşçülerden Sarima Kahraman, yaptığı açıklamada, “Elbette zorluklarımız var. Para yetmiyor. Ama savaş ve korkudan uzaklaştık. Parasızlık aşılabilecek bir sorun” dedi. Kahraman, eşi, iki çocuğu, kayınpederi ve kayınvalidesi ile bir apartman dairesinde yaşıyor.

Bir başka geri dönüşçü Majdulin Jereşti ise 2,5 yıldır mülteci statüsü alamadıklarından şikayet etti.

Nalçik’te kiralık bir dairede yaşayan Javuş Ridad da Suriye’den gelen Çerkeslere ev yardımı yapıldığını ve kendisinin de bir ev sahibi olmak istediğini ifade etti.

Bir başka geri dönüşçü Yediya Nasapan “Burası bizim vatanımız. Ailelerimiz buradan Suriye’ye gitti ve onların anavatanımız –yani burası- hakkında anlattıklarını çok iyi hatırlıyorum. Burası bizim yuvamız” açıklamasında bulundu. Nasapan 75 yaşında.

Kabardey-Balkar Federal Göç Hizmeti’nin 1 Mayıs’ta yaptığı araştırmaya göre bölgede 894 Suriyeli Çerkes yaşıyor.