Ressam ve Yazar Kat Tevuçöj'ün 70.yaş günü


Ressam ve Yazar Kat Tevuçöj'ün 70.yaş günü nedeniyle Mıyekuape'de Ulusal kütüphane salonunda bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya bilim insanları,edebiyatçılar,ressamlar,sanatçılar ve üniversite öğrencileri katıldı.Konuşmacılar Kat Tevuçüj'ün resimleri ve edebi yazıları üzerine görüşlerini dile getirdiler.Kat Tevuçüj öğrencilerin çeşitli sorularını cevaplandırdı.

2012 ve 2013 yıllarında İstanbul,Ankara ve Bursa'da kişisel sergiler açmış olan ressamı bir çoğumuz resimlerinden tanıyor ve biliyoruz.

Kat Tevuçüj'ün ressamlığının yanısıra edebiyatçılığı da var."Kalbin resmi,başın değeri"(Шъхьэ зыуас,гу сурэт),"Kurt derisinden kürk"(Тыгъужъышъо джэдыгу),"İyi ile kötünün gölgesi"(Ш1умрэ емрэ яныбжьыкъу) adlı kitaplarında öykü,roman ve denemeleri yer alıyor.

Tevuçöj'ün son kitabı tarihi roman "1918,zulüm yılı"nı rusça olarak 2014 yılı sonlarında çıkardı.Bu kitapta,1918 yılındaki iç savaşta yazarın kendi köyü olan Ğobokuay'da kızıl güçler tarafından 340 erkeğin öldürülerek cesetlerinin Şhaguaşe nehrine atılmasının öyküsü yer alıyor.Kitapta bu konu üzerine kendisinin yapmış olduğu 16 resim de yer alıyor.

Bu son kitap dahi bize tarihimizi,kültür ve sanatımızı öğrenmek için Rusça'nın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.Çerkesler ve Kafkasya hakkında yeryüzünde yapılmış yayınların en çoğu ve önemlileri Rus dilinde.Halkımızı kiril alfabesinden uzaklaştırarak ancak yokoluşa götürebiliriz.

Yazarın kitaplarını ve toplantıda çekilmiş resimleri görebilirsiniz.

Haber: Çetao İbrahim.

Maykop