Kabardey-Balkar: Anzor Ahohov gözaltında alındı

Soçi Olimpiyatları karşıtı eylemi nedeniyle polislerin hedefinden çıkmayan Anzor Ahohov bir kez daha gözaltına alındı.  


Kabardey-Balkar’lı aktivist Anzor Ahohov 2 Nisan’da üç saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Ahohov hakkında yeni bir idari dava açılıyor.

7 Şubat 2014’de Nalçik’teki Soçi Olimpiyatlarını protesto eylemi esnasında gözaltına alınan Anzor Ahohov’a 20 gün idari tutukluluk cezası verilmişti. Ahohov bu eylemde “Soçi: Soykırım Toprağı” pankartı açmıştı. 11 Mart’ta Ahohov işkence gördüğü gerekçesiyle Soruşturma Komitesine şikayette bulundu. Ahohov’un dilekçesi üzerine dava açıldı. Ancak avukatının ifadesine göre, Ahohov bu dava çerçevesinde soruşturma ile işbirliği yapmak istemiyor, elektrikle işkence gördüğünü doğrulayan adli tıp raporunu sorgu hakimlerine vermeyi reddediyor.

2 Nisan akşamı Nalçik’te Ahohov’un aracı polis tarafından durduruldu. Aktivist Nalçik’teki birinci polis şubesine götürüldü. Gözaltına alınış sebebi, Ahohov’un yerel güvenlik organları ile tanık olarak işbirliğini reddetmiş olması.

RF Ceza Kanunu 294. Maddesi olan “ön soruşturma ve adaletin gerçekleştirilmesine engel olma” maddesi farklı durumlarına göre 200 bin ruble para cezasından 4 yıl hapis cezasına kadar ceza öngörüyor.

Anzor Ahohov’un bir soruşturmanın sanığı olduğu ile ilgili resmi bilgi yok. Ayrıca Kavkazki Uzel’in verdiği bilgilere göre gözaltına alınması hakkında güvenlik organlarından bir değerlendirme de yapılmadı.

Ajans Kafkas