Adige Dili Günü etkinlikleri

2000 yılından beri Adigey Cumhuriyeti’nde kutlanan Adige Dili Günü sebebiyle diasporada da çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. 

İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin kutlama etkinliğinde Twillight of Hope adlı Çerkesce film, Türkçe altyazılı olarak gösterildi. İKKD Genç, Cinexase tarafından organize edilen gecede ayrıca Adigece Dil Kursu öğrencileri tarafından özel bir sunum da yapıldı.

İstanbul’daki bir diğer kutlama programı İstanbul Çerkes Derneği ve Methiyeliler Yardımlaşma Derneği tarafından Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sunuculuğunu İshak Akbay’ın yaptığı gece yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Çerkes Dernekleri Federasyonu ve Çoğulcu Demokrasi Partisi yöneticilerinin de katıldığı etkinlikte Tambi Cimuk, Tzifed Halk Dansları Topluluğu ve Çerkesçeyi yeni öğrenen çocuklar sahne aldı.

14 Mart Adige Dil Günü kapsamında Kayseri’de ise seçmeli Adigece dersi öğrencileri ve aileleri Kayseri Kafkas Derneği’nde bir araya geldiler. Etkinlik, miniklerin yaptığı düğün (ceug) ile son buldu.

Düzce Üniversitesi Çerkes Kültür ve Tarihi Öğrenci Topluluğu Adige Dil Günü kutlamasını 15 Mart’ta gerçekleştirdi. Cumhuriyet Konferans Salonundaki etkinliğe Kaffed yönetim kurulu üyeleri ve bölge derneklerinin yöneticileri de katıldılar.

Düzce Üniversitesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümünden Prof. Dr. Mira Khachemizova ve Yrd. Doç. Dr. Fehmi Altın’ın da birer konuşma yaptığı geceye, slayt gösterileri ve öğrenci topluluğu tarafından hazırlanan tiyatro gösterisiyle devam edildi. Etkinlik, Gülcan Altan konseri ile son buldu.

AjansKafkas