Aktivistler, Suriye Çerkeslerinin durumunun değişmediğini düşünüyor

Maykop Adige Xase Başkanı Cundisko Zaurbiy 

ÇERKESYA-АДЫГЭ ХЭКУ

AKTİVİSTLER, SURİYE ÇERKESLERİNİN DURUMUNUN DEĞİŞMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Gürcü Sığınmacılık Kurumu görevlileri tarafından verilen bilgilere göre; bu bitireceğimiz 2014 yılında 1600 insan Gürcistan’a sığınma talebinde bulundu. Talepte bulunan 57 sığınmacıya devlet tarafından yerleşim yerleri sunuldu. Şimdi de görevliler tarafından, 1000’i aşan sığınma başvurusu inceleniyor. Başvuru yapanların çoğu Irak’lı. Görevliler, Ukrayna’lıların da benzer başvurular yaptığını belirtiyor.

Çeşitli Rus haber kaynakları, Rusya Federasyonu’nun da binlerce Ukrayna’lıya yardım ettiğini belirtiyor. Çerkesya’da onlardan biri.  Ukrayna’dan 1500 insan, Adıgey Cumhuriyeti’nde yaşaması için yerleştirildi. Onlara, her türlü ihtiyaçları için yardım yapılıyor. Ama iç savaşın hala sürdüğü Suriye’de, Suriye Çerkeslerinin Rusya’ya girişlerine izin verilmiyor.

Bu duruma, Cerkes aktivistleri olumsuz düşüncelerini belirtiyor.

Özgür Radyo’nun konuştuğu Adigey’li aktivist Cundisko Zaurbiy’in bilgilerine göre; durumda değişen pek fazla bir şey yok. Zaurbiy’in deyişine göre; Çerkes olup Adigey’e dönmek isteyenlerin durumu, Rusya yasalarına göre uymuyor. Cundisko Zaurbiy: ‘‘ Önceden yasalara uyuyor diye sevinirken, yeni vatandaşlık yasasına göre, dönmek isteyen Çerkeslerin, yeni yasaya uyumu zor’’ diyor.

Aktivistin anlatımıyla, diasporadan dönen Çerkeslerin çoğu, yeni yasanın içeriğinde bulunan; Rus dil, kültür ve tarihi bilmeden geliyor. Zaurbiy, böylesi değişikliklere çok olumsuz bakıyor. Nedenine gelince, örneğin: Çatışmaların olduğu Ukrayna’dan gelenlere, yeterince yardım ediliyor, iş alanları, kalacak yer sorunları Rusya devlet otoritesi tarafından hallediliyor. Aktivist, böyle eşit olmayan uygulamalar nasıl hoşunuza gider? Biz bir şeyler yazdıkça, bu tavrımıza, siz başınızın çaresine bakın anlamına gelen cevaplar geliyor, diyor.

Özgur Radyonun konuştuğu Maykop Adige Xase başkanı Cundisko Zaurbiy :
‘‘Esitlik,  özgürlük denilen sey yok, oluşmuyor. Muhalif oldugumuz goruslerimizi Adigey Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu liderlerine yaziyoruz,ancak bir sonuc cikmiyor’’.

Adigey Immigrasyon dairesi baskani defalarca degistirildi.Simdi atanan baskanda Cerkeslerin donusunu memnun edecek bir sey soylemedi ,diyo Cundisko Zaurbiy.Gelecek yil donus yapmak isteyen Cerkesler icin ayrilan kota sayisini ve basvuru zamanini acik bir sekilde soylemedi,simdiden bilemeyeceginden.Sonrada ben yasalara bagliyim ,baska bir seye degil diye immigrasyon(gocmen)dairesi baskaninin anlattigini soyluyor Zaurbiy.Kota uygulamasinin herkes icin 450 kadar olacagini soyluyorlar.

Cundisko Zaurbiy; Adigey İmmigrasyon(göçmen) dairesi başkanı defalarca değiştirildi, şimdi atanan başkan da Çerkeslerin dönüş durumunu memnun edecek bir şey söylemedi diyor.  Zaurbiy, göçmen dairesi başkanının, şimdiden bilemeyeceğinden dolayı , gelecek yıl dönüş yapmak isteyen Çerkesler için ayrılan kota sayısını ve başvuru zamanını açık bir şekilde söylemediğini belirtiyor. Ve sonra daire başkanının, ben yasalara bağlıyım, başka bir şeye değil diye anlattığını söylüyor. Kota uygulamasının herkes için 450 kadar olacağını söylüyorlar.

Özgur Radyo, Cerkes Laris

Kaynak: Tuapse Press

Çeviri: ÇY- Haber Merkezi