BASIN AÇIKLAMASI: ''SOÇİ ÇERKESYADIR!''



Soçi fiili olarak 101 yıl süren Çerkes-Rus savaşının sonlandığı, 1.500.000 dan fazla Çerkes’in öldürüldüğü, sürgün ve soykırıma uğradığı, Çarlık Rusyası askerlerinin ise zaferlerini kutladıkları yerdir. Çerkesyanın son tarihi başkentidir. Çerkes soykırımının 150.Yılında, 2014 Kış Olimpiyat Oyunları’nın tarihinde görülmemiş bir bütçeyle (51 milyar Dolar) Rusya'nın ev sahipliğinde Soçi'de yapılıyor olması, Rusya imparatorluğu'nun Çerkes Halkına uyguladığı sistematik katliamın-zulmün hali hazırda devam ettiğinin simgesidir.

Ancak Çerkesyanın  son başkenti  Soçide soykırım kurbanlarının toplu mezarları üzerine Olimpik köy kurulmuş olması, tarihin ve Çerkes halkının asla affetmeyeceği  bu vahşeti belleklerden silmeye yetmez!  Çerkes halkının ve dostlarının, dünyanın dört bir yanında protesto gösterileri yapıyor olmaları bunun en açık delilidir. Soçi olimpiyatlarının başladığı bugünlerde Çerkes halkı ayaktadır!

Olimpiyat organizasyon komitesi de, halklar arasında barış ve kardeşliği gözetmeyi hedeflemesi gerekirken, Soçi’de soykırım topraklarında çevre katliamı, insan hakları ihlalleri ve baskıya göz yumarak olimpiyat ruhunu çoktan öldürmüştür.

Rusya Federasyonunun Çerkesya da Soçi karşıtı aktivistlere olan baskısı son günlerde ciddi boyutlara ulaşmıştır. En küçük meşru demokratik muhalif eylemleri bile akıl almaz baskılarla sindirmeye ve, gözdağı vermeye çalışan zihniyeti bir kez daha şiddetle kınıyoruz!

Baskı gören Çerkesya aktivistleri bugün aramızdalar, çünkü  vatanlarında konuşamıyorlar, çünkü vatanlarında Çerkesya şehitlerini anmak için yaptıkları masum  toplumsal seramoniler  dahi yasaklanmaya çalışılıyor. Beş kişiden fazlası meydanlarda  bir araya geldiğinde güvenlik güçlerince takibe uğruyor. Daha dün Çerkesya cumhuriyetlerinden Kaberdey Balkar da Soçi olimpiyatlarının başlamasını bayraklarla protesto etmek isteyen gençler,  güvenlik güçleri tarafından göz altına alındı.

Ancak ; Çerkes halkının Çerkesya yürüyüşü durdurulamaz!  Çerkesya yurtseverleri olarak bugün aynı zamanda  ‘’2014 ÇERKESYA BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK DEKLERASYONU’’  nu  dünya kamuoyuna ilan ediyoruz!

Ve burada Rusya konsolosluğunun önünde bir kez daha;

ÇERKESLER BURADA,  ÇERKESYA NEREDE! 
BASKILAR ÇERKES HALKINI YILDIRAMAZ!
SOÇİ TARİHİMİZDİR
SOÇİ ÇERKESYA’DIR !   diyoruz.

08 Şubat 2014
ÇERKESYA YURTSEVERLERİ