Miline Askerbiy Hukuk Mücadelesini Kazandı Ama..


2007 yılında Askerbiy Miline Adigey'in Rusya'ya 'sözde' katılışının 450. yılı kutlamalarını protesto etmek amacıyla, üzerinde 'Benim güzel ve soylu insanlarım neden yok edildiler ve yurtlarından kovuldular' yazan pankartı Maykop'ta bulunan dostluk meydanında açmıştı.

Askerbiy Miline, yasalara uygun bir şekilde tek kişilik protesto eylemini gerçekleştirirken FSB ve İç işleri bakanlığı çalışanları kendisine yaklaştı ve eylemi sonlandırmasını istediler. Askerbiy protesto eylemine devam etmek isteyince pankarta el konuldu ve kendisi zor kullanılarak göz altına alındı.

Askerbiy birkaç saat göz altında tutulduktan sonra serbest bırakıldı,akabinde FSB ve İç İşleri bakanlığına toplamda 3 milyon ruble tutarında manevi tazminat davası açtı ancak olumlu bir sonuç alamadı.

Askerbiy bu durum üzerine 2008 yılında davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdı. AİHM 11 yıl sonra güvenlik güçlerinin eylemlerini insan hakları sözleşmesinin 10. maddesine aykırı olarak kabul etti ve 9.750 euro tazminat ödenmesine hükmetti.

Ancak Askerbiy Miline 1 mayıs 2015 tarihinde vefat ettiği için lehine sonuçlanan kararı göremedi. Tazminatın merhum Askerbiy'in eşi Goşenağo'ya ödeneceği belirtildi.

Kaynak : Çerkesya Hareketi Haber Merkezi