Ğuaşö Ruslan’ın 21 mayıs duasına yasak


21 Mayıs Çerkes Soykırımı ve Sürgünü anma günü için Kıyı Boyu Şapsığ bölgesinde ki Çerkesler bir araya gelerek anma etkinliği düzenlediler. Bu etkinlik kapsamında geleneksel olarak bölgede Çerkes soykırımı ve sürgünü için sembolik bir öneme sahip olan Çığ Daxe’nin bulunduğu alanda yapıldı ve Ğuaşö Ruslan hayatını kaybeden atalarımız için bu yaşlı ağacın yanında dua etti.

Rusya’da birkaç yıl önce çıkarılan ilgili yasaya göre insanların bir araya gelip eylem yada miting organizasyonu ilgili otoritelerden izin alınmadan yapılması yasaklandı.

Bu anma ve dua etkinliği için de ilgili otoritelerden izin alınmadığı öne sürülerek Ğuaşö Ruslan ilgili mahkeme tarafından ifadeye çağırıldı.

Ancak Ruslan sağlık problemlerinden dolayı ifadeye gidemedi.

Ardından polis ekipleri Ğuaşö Ruslan’ı evinden zorla alarak ifade için götürdüler.

Ve ifade için davet edilmesine rağmen gidemediği için Ğuaşör Ruslan’a 1 hafta hapis cezası verildi. Ancak sağlık durumu nedeniyle hapis cezası iptal edilerek 10.000 Ruble para cezası verildi.

Ğuaşör Ruslan kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek bu organizasyonun dua ile sınırlı kaldığını, hiçbir şekilde miting ya da eylem kapsamında değerlendirilemeyeceğini savundu.

Kabardey-Balkar insan hakları savunucusu Valeri Hatujıko’da ilk kez 21 Mayıs anma töreninin kanun kapsamında izinsiz faaliyet olarak değerlendirildiğini belirtti. Bu eğilimin rahatsız edici bir durum olduğunu da sözlerine ekledi.

21 Mayıs Dünya’nın her yerinde yaşayan Çerkesler için bir anma günüdür. Burada da yıllardan beri bu anma etkinlikleri yapılmaktadır. İlk defa bu sene yetkili merciler böyle bir tedbire başvurdular. Bu durum insan hakları açısından ele alındığında olumsuz bir durum ve Çerkesler arasında da hoşnutsuzluğa sebep olacağı aşikar.

Ğuaşö Ruslan’a Destek!

Ğuaşö Ruslan Çerkes dünyası tarafından tanınan ve saygı duyulan birisi. Ruslan geçmişte, Kıyı Boyu Şapsığ Adıge Xase yöneticiliği , Karadeniz Çerkesleri Kongresi Başkanlığı ,DÇB ve Abhazya savaşında Abhazya’nın bağımsızlığı için faaliyet gösteren KHDK başkan yardımcısı görevlerinde bulunmuş, Soçi Tarih ve Maykop Milli Müzede çalışmıştır.

Haberin duyurulmasının ardından Ğuaşör Ruslan’a adeta destek mesajları yağdı. Özellikle sosyal medyada Çerkes aktivistler Ğuaşö Ruslan’a destek mesajlarını yayımladılar.

ÇH-Haber Merkezi

Çerkesya Hareketi olarak Ğuaşö Ruslan’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve bu haklı mücadelesinde yanında olduğumuzu bildiriyoruz.