Adigey: Adnan Khuade Davasında Adli Takip ve Soruşturma Kısmı Sona Erdi


Adnan Khuade hakkında devam etmekte olan görevli trafik memurlarına rüşvet vermeye teşebbüs davası 23 Aralık 2016 tarihi itibariyle sona erdi. Avukatların bildirdiğine göre, 28 Aralık’ta yapılacak son duruşmada davaya ana delil olarak gösterilen, olay sırasında trafik memurlarınca tutulan tutanağın deliller içerisinden çıkartılmasına ilişkin savunma tarafının isteği mahkeme tarafından kabul edilmedi. Khuade’nin avukatları bunu mantıksızlık olarak yorumladı.

Kavkaz Uzel’in başından beri takip etmekte olduğu bu davadaki avukatların bildirdiği son duruma göre, davaya delil olarak gösterilen olay sırasında tutulan tutanakta araba incelenmiş, rüşvet olarak verilmek istenen paralar bulunmuştur seklinde tutanak tutulmuştu. Ayrıca bu tutanakta belirtildiğine göre, arabada yapılan bu incelemenin yarım saatten daha fazla sürdüğü bilgisi de yer almıştı. Oysa mahkemede daha sonra birlikte incelenen araçtaki video kayıtlarında bu incelemenin 5 dakika içinde sona erdiği görülmekte. Bu yüzden de, tutanağın deliller içinden çıkarılması için gerekli olan delil ise işte bu video kayıtları.

Buna göre,  tutanakta ki bilgilerde, incelemenin başladığı vakit 17.50 bitiş vakti ise 18.25 olarak görünüyor. Ancak video kayıtlarında ise açıkça görüleceği üzere, ekspert ve savcılık görevlisi arabaya yaklaştığı andan itibaren araba içindeki koltukların arasındaki kağıt paraların fotoğrafının çekilmesi ve tüm işlemlerin en fazla 5 dakika sürdüğü görülmekte. Ki bu beş dakikanın içinde, görüntülerde yapılan incelemede, trafik memuru arabaya en son binerek arabayı çalıştırıyor ve olay yerinden uzaklaşıyor.

Khuade’nin avukatı İland Abreg’in bu konuda yaptığı açıklamada, işte bu durumda mahkemeye delil olarak sunulan olayın incelemesine ilişkin tutanaklardaki süreyle video kayıtlarındaki sürenin birbirine uymasının zorunlu olduğunu, o yüzdende bu delilin deliller içinden çıkarılması gerektiğini söyledi.

İland Abreg, bu delilin deliller içinden çıkarılması durumunda arabada bulunan paralarında deliller içinden çıkmış olacağını, bu durumunda mahkemenin direkt olarak beraatla bitmesine sebep olacağını, o yüzdende bu zamanlama olayının çok önemli olduğunu belirtti.  Ancak hakimin video kayıtlarında ki sürenin yanlış olabileceği gerekçesiyle bu isteklerini geri çevirdiğini anlattı. 

15 Aralıktaki duruşmada yaşanan bu gelişmenin dışında Adnan Khuade’nin dava hakkındaki son sözleri dinlendi.

Khuade duruşmada yaptığı konuşmada, suçlamaları kesinlikle reddederek suçsuz olduğunu söyledi. Adnan Khuade, kendisinin 19. yy da Rusya imparatorluğu tarafından Türkiye’ye zorla tahliyesi gerçekleşen Çerkeslerden olup sivil toplum kuruluşu aktivisti olduğunu Rusya’ya geldiği günden beri Rusya yasalarına karşı herhangi bir suçu olmadığını söyledi.

Adnan Khuade, Çerkeslerin bu dönemde soykırıma uğradığına ve ana vatanlarına dönme haklarının olduğuna dair kendisinin daha önce çeşitli aktiviteler de bulunduğunu ve bu sebeple bu davanın aslında politik motifler içerdiğini söyledi. Bu aktivitelerinden sonra güvenlik güçlerinin kendisini hedef haline getirdiğini, bu davadan öncede güvenlik görevlilerinin kendisini hiç bir suçu olmadığı halde çeşitli baskın ve aramalara tabi tuttuğunu söyledi. Bu aramalarda suç unsuru taşıyan hiç bir şey bulunamadığını, güvenlik güçlerinin kendisini defalarca dolaylı yollardan açıkça tehdit ettiğini dile getirdi.

Adnan Khuade, trafik polislerinin olay sırasında onun peşine kesinlikle kendi ifadelerinde ki gibi  rastlantı gereği düşmediklerini, bilinçli olarak kendisinin peşine takıldıklarını ifade ederek, zaten bununda video kayıtlarında açıkça görüldüğünü söyledi.

Görevlinin arabanın içinde kendisiyle yaklaşık olarak kırk elli dakika kadar senli benli konuşarak sürekli olarak rüşvet vermesi için teşvik ettiğini, konuşmanın bazı bölümlerinde videoda da görüleceği üzere ‘’sen ne biçim insansın, neden bizimle anlaşmak istemiyorsun,  merak etme kamera kayıt yapmıyor’’ gibi ifadelerde bulunduğunu anlattı. Ancak kendisinin tüm bunlara rağmen görevlilere ne rüşvet verdiğini nede teklif ettiğini ekledi.

Avukat İland Abreg, son olarak araba içinde bulunan Adnan Khuade tarafından görevli memura verilmek istendiği iddia edilen paraların üzerinde Khuade’nin parmak izlerine rastlanmadığını ekledi.

Konuyla ilgili olarak tarafımıza savcılık tarafından herhangi bir açıklamada bulunulmadı.  

Kavkaz Uzel olarak  mahkemenin seyrini takip etmeye devam edeceğiz..

Kaynak : http://www.kavkaz-uzel.eu/articles/294870/

Çeviri    :   Кушу Ф.