Kavkaz Uzel:Khuade Adnan’ın Ev hapsi Kontrollü Serbestliğe Çevrildi!


Kavkaz Uzel,14 Kasım 2016

Maykop Şehir mahkemesi yapılan son duruşmada Adnan Khuade’nin tutukluluk halini ev hapsinden kontrollü serbestliğe çevirdi.

Hatırlanacağı üzere gazetemizin de yaptığı haberde Maykop şehir mahkemesinde görevli trafik memurlarına rüşvet vermeye teşebbüs suçundan devam eden mahkemenin 16 Eylül’de ki duruşmasında tutukluluk hali cezaevi yerine ev hapsi şekline çevrilmişti. Son duruşmasında, şehir mahkemesinin tutukluluk halini ev hapsinden kontrollü serbestlik şekline nasıl çevirdiğini ise mahkeme sonunda serbest kalan aktivistin kendisi anlattı.

Adnan Khuade’nin Natpres’e anlattığına göre; Savcılık aslında daha önce mahkeme tarafından belirlenen Adnan’ın ev hapsinde geçen tutukluluk halinin bitişinde dilekçe vererek mahkeme devam ettiği için uzatma isteğinde bulunması gerekiyordu. Ancak bu isteği belirtilen bitiş tarihinden iki gün sonra yaptı. Yani bu iki gün içinde Adnan tamamen serbestti ve istese kaçabilirdi. Ancak Adnan kaçması için hiç bir sebebin olmadığını düşünerek hiç bir şey yapmadı. 

İşte bu şartlar altında yapılan 11 Kasım’da ki mahkemede savcılık ev hapsi şeklinde geçen tutukluluk halinin devamı için epey ısrarcı oldu. Ancak hakim Vitali Galagan, ev hapsini düzenli olarak ilgili yere gidilerek imza vermek üzere konrollü serbestlik şekline çevirdi.

Adnan Khuade’nin mahkemelerdeki avukatlarından birisi olan Yuri Aşinov yaptığı açıklamada, yukarıdaki bilgileri teyit ederken 11 Kasım’da ki duruşmada dava ile ilgili video kayıtlarının izlenmesine devam edildi.

Kavkaz Uzel olarak, aktivistlerin durumları ile ilgili tüm haberleri takip ettiğimiz köşemizde Adnan Khuade’nin durumunu takibe devam edeceğiz.

Çevirenin notu: Aynı konuyla ilgili Natpres’in yaptığı haberde; (http://www.natpressru.info/index.php?newsid=10790) Avukatın verdiği bilgiye göre; mahkeme sonunda bahsi geçen video kayıtlarının ekspertize gönderilmesi kararı verildi. Khuade Adnan’a yapılan suçlamaya ilişkin kanıt olarak gösterilen bu kayıtlar, mahkemeye bir bütün olarak değil de özellikle kırpılarak parçalar halinde sunuldu. Ancak bu kayıtlarla ilgili duruşmalarda yapılan incelemelerde, savunma olarak bir çok tutarsızlıklar dile getirilerek bu kayıtların kanıt olamayacağı ortaya çıkmış oldu.  Şimdi davanın seyri, bu kayıtların ekspertizden gelecek raporuna bağlı olarak gelişecek. Avukatların verdiği bilgiye göre, bu ekspertizin süresi 1 veya 2 ay sürebilecek. Bu yüzden bir an önce sonlanmasına çalıştıkları dava söz konusu nedenlerden dolayı daha fazla uzayacağa benziyor.

Kaynak: http://www.kavkaz-uzel.eu/articles/292584/

Çeviri: КУШУ Ф.