Haluj’u duyan geliyor - yenisafak.com


Küçükçekmece’de herkesin çiğ börek diye bildiği ama aslında Çerkeslere has bir lezzet olan Çerkes böreğini duyan ‘Haluj’a geliyor. Adını bu börekten alan mekanda Çerkes yemeklerini yine Çerkeslere has müzikler ve objeler eşliğinde yiyebilirsiniz.

Yıllarını Rusya ile savaşarak geçiren Kuzey Kafkas halkları, 1864 yılında zorunlu olarak topraklarını terk ederek Anadolu'ya yerleştiler. Genel ismi Çerkes olan bu halklar, acılarını içlerine gömerek yıllardır sessiz bir şekilde yaşıyorlar. Zengin bir kültüre sahip olan Çerkeslerin mutfakları da bir o kadar zengin. Lezzetine doyum olmayan fakat her yerde de her zaman rahatlıkla bulamayacağımız bu yemeklerin yapımı da bir o kadar zahmetli. Bu hafta, İstanbul'da bir elin parmağını geçmeyecek Çerkes mutfağından biri olan “Haluj”u ziyaret ettik. Herkesin çiğ börek diye bildiği ama Çerkeslere göre farklı bir kıvamda hazırlanan Çerkes böreği, mekana da ismini vermiş. Çerkes yemekleri ağırlıklı olan Haluj'un her güne farklı bir yemek menüsü bulunuyor.

YAZIN HAZIRLANIYOR KIŞIN TÜKETİLİYOR

Yola ilk olarak halujla çıktıklarını söyleyen mekan sahibi Şükran Kamiloğlu, zamanla Çerkes mantısı ve ev yemeklerini de eklediklerini anlatıyor. Alışverişinden yemeğin yapılışına hatta muhafaza edilişine kadar evlerimizdeki gibi yapan kişi de yine Kamiloğlu. Her zaman hayalinde böyle bir yer açmak olsa da hazırlıksız bir şekilde boş gördüğü kiralık bir dükkana talip olur ve el becerisini konuşturur. Küçükçekmece Gölü'nün yanındaki şirin mekan, Çerkeslerin ismini duyup geldikleri toplanma alanına dönüşür. Zamanla esnaf ve halkın ilgisi de artar. Ağırıklı olarak Çerkes yemeklerinin yapıldığı bu mekandan çoğu malzeme Çerkeslerin yoğun yaşadığı Adapazarı'ndan getirtiliyor. Yıl içinde kullanılan malzemeler ise Kamiloğlu tarafından bu mevsimde hazırlanıp depoya kaldırılıyor.

Özel günlerin lezzeti


Çerkeslerin özel günlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden olan Haluj'u kıymalı, patatesli ve Çerkes peyniriyle yapan Şükran Kamil-oğlu, bir oturuşta yedi sekiz tane yiyen müşterilerinin olduğunu söylüyor. Hem hafif hem de lezzetli olan bu enfes lezzet sadece iki buçuk lira.

Mantının Çerkes hali



Tıpkı Haluj gibi patates, peynir ve kıymalı olmak üzere üç çeşit yapılan Çerkes mantısı da mekana gittiğiniz de her zaman yiyebileceğiniz bir lezzet. Her biri birbirinden lezzetli mantının porsiyonu ise 15 lira. El yapımı limonata ve reyhan şerbeti ise 5 lira.

yenisafak.com