MAFEHABLE KÖYÜNE SURIYE ÇERKESLERİ YERLEŞECEKLER


Çerkesya (Adige Xeku) daki ,Mafehable köyüne Suriye’den gelen Çerkesler yerleşebilecekler.Bunun için Adigey, köyde 90 hektar (1hektar-1000 metrekare) arazi sunuyor. Soydaşların yerleşimi amacıyla onlara arazi sunumu, yerleşmek isteyen Çerkesler adına güzel bir haber.

Adigeyde ,Suriye’den gelen 630 aile, kendilerine ait evleri olmadan Maykop'ta yaşıyor. Xeku( Çerkesya) de Takhtamıqoy'a ait Penexes köyünde, gelen soydaşlara 10 yeni ev yapıldı.

Mafehable’deki ayrılan yerleşim yerleri soydaşlara 10 yıllığına geçici olarak verilecek ,buralarda yaşama yada ev temeli atılması durumunda o yerler kendilerine ait olacak.

“Adige Xeku” internet sitesi haberinde, devlete ait soydaşlara ayrılmış arazide Suriye’den gelen Çerkeslerden 36 aile yerleşim hakkından yararlanıp yerleşmek istiyor.

Özgür Radyonun konuştuğu Mafehable muhtarı Hasaniy Mıhamet'ın söylemiyle, araziler birine verilip öbürüne  verilmiyor değil. İşleyiş Mıhamıt'ın deyişiyle; olanağı olan yeri alıyor, yaşanır hale getirip sahipleniyor.

Hasaniy Mıhamet: Verilen sadece yerdir, ev yapılmayacak onlara.Yerler -arsalar daha hazır değil. Taleplere göre arazi dağıtımı yapılması daha sonra belirlenecek. Mafehable arazilerini Adigey veriyor. Dönenler için hazırlanıyor. Arazi için yazılanlar diasporadan vatana dönenlerdir, sadece Suriye’den gelenler değil. Arazi alma hakkı için Çerkes olmak gerekiyor. On yıl içinde gelenler ev yaparsa verilen yerin sahibi oluyorlar.

Mafehable’de verilecek arsalar 1dönüm (1000metrekare) büyüklüğünde. Hasaniy Mıhamet; bir kaç ev yapımının da başladığını söylüyor.

Adigey'e ilk büyük gurup olarak, 1998 yılında ateş içindeki Kosovadan döndüler. Mafehable onlar için kurulmuştu. Şimdilik 34 aile yaşıyor, ev temeli atan, arsa verilenlerle birlikte 80 aile oluyorlar. Muhtar, alt yapının tamamlanması gerektiğini söylüyor. Köy kuruluşunda su sorununun halledilmesinde gelişmeler olmasına rağmen, insanlar içme suyunu hala Maykop'tan getiriyor.

Kaynak: T'uapse Press

Çeviri: ÇY-Haber Merkezi

http://www.cerkesyayurtseverleri.com/single.php?url=mafehable-koyune-suriye-cerkesleri-yerlesecekler