Soruşturmacılar, Adnan Khuade’nin Tutukluluk Süresini Uzatma Amaçlarına Ulaştılar


Türkiye’li repetriant ve Çerkes aktivist Adnan Khuade’nin tutukluluk süresinin uzatılmaması kararını bir üst mahkeme bozdu. 

Kavkaz Uzel, 20 Temmuz 2016

Türkiye’li repetriant ve Çerkes aktivist Adnan Khuade’nin tutukluluk süresinin uzatılmaması kararını bir üst mahkeme bozdu. Konuyla ilgili Natpres.ru editörü Aslan Şhazzo, Adnan Khuade’nin yapılan suçlamayı kesinlikle kabul etmediğini bildirdi.

Kavkaz Uzel konuyla ilgili 5 Mayıs’ta Adnan Khuade’nin tutuklandığı haberini yayınlamış, Adnan Khuade ise 11 Mayıs’ta çıkarıldığı mahkemede ehliyetsiz araba kullanma suçundan 15 gün hapis cezası almıştı.

Daha sonra bölge soruşturma komisyonunca Adnan Khuade hakkında görevli memura rüşvet verme suçlamasıyla soruşturma açılmıştı. 21 Mayıs’ta İstanbul Rus konsolosluğu önünde toplanan yüzlerce kişi bu açılan hukuksuz soruşturmayı protesto etmiş ve bir an önce açılan bu soruşturmanın bitirilmesini istemişti.

Aslan Şhazzo’nun verdiği bilgiye göre; Maykop mahkemesi 14 Temmuz’da verdiği kararla, önceden verilen tutukluluk süresinin sona erdiği 19 Temmuz’da tutukluluk halinin mahkeme süresince gözetim serbestliği şartıyla sona erdirilmesi kararını vermişti. Bu karardan sonra Soruşturma komisyonu karara itiraz etti.

19 Temmuz’da ise, soruşturma komisyonunun hedefine ulaştığı anlaşıldı. Buna göre Adnan Khuade’nin tutukluluk süresi 1 ay daha uzatıldı.

Aslan Şhazzo’nun anlattığına göre; Adnan Khuade ehliyetsiz araba kullanma suçundan tutuklandığı ve tutanağın hazırlandığı sırada görevlilere 10 bin ruble rüşvet vermeye çalıştığı suçlaması getirildi. Ancak bu olay bilinçli olarak bir suç kurgulanması ile olmuştu. Adnan Khuade yapılan suçlamayı kabul etmedi. Ona göre, olayın yaşandığı anda görevli memurlar hal, hareket ve konuşmaları ile rüşvet vermesini teşvik etmeye çalışmışlardı.

Şhazzo’nun aktardığına göre, Khuade Adnan’ın ailesi tüm bu yaşananlarla ilgili oldukça korkmuş durumda ve olayla ilgili gazetecilerle konuşmaktan çekiniyorlar. Adnan Khuade’nin eşi Rita’nın anlattığına göre, eşi ile görüştürülmüyor. Bunun dışında kendilerine ve Adnan’a bir baskı olmadığını söyledi.

Khuade Adnan’ın avukatı Madrid Sultanov, açılan dava ile ilgili çalıştığını ve dava ile ilgili son duruma göre, yapılan suçlamanın görevli memura rüşvet teklif etmeye teşebbüş olduğunu söylüyor. Bu suçla ilgili 2 yıl hapis veya ağır para cezasının öngörüldüğünü ancak kendilerinin çok daha az bir ceza verilmesine çalışacaklarını söyledi.

Hatırlayacak olursak, 17 Aralık 2015 de Adıgey FSB cileri ile Adnan Khuade’nin mağazasında yaşanan arbede sonucunda, kendisi kızı ve çalışanına 15 gün tutukluluk kararı verilmişti.

Bundan öncesinde de Adnan Khuade kendisine baskılar yapıldığını evi ve işyerinde sebepsiz aramalara ve takibe maruz kaldığını belirtmişti. Yapılan baskılarla ilgili olarak 19 Aralık 2015 de  bir çok Çerkes aktivistin katıldığı İstanbul Rus konsolosluğu önünde protestolar yapılmıştı.

Kavkaz Uzel olarak konuyu tematik sayfamız olan Çerkes Sorunu sayfamızda Çerkes aktivistlere yapılan baskılarla birlikte takip etmeye devam edeceğiz.


Çeviri: Кушу Ф.