Çerkesya Hareketi Haber Merkezi: Aslan Bestho İle Röportaj

Aslan Bestho - Jinal Tamszuqo

Jinal Tamszuqo: Merhaba Sayın Bestho, ilk olarak okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız? Çerkes sorunuyla ilgili neler yapıyorsunuz?

Aslan Bestho: Başlarken bütün okurları selamlamak isterim. Ben Çerkesim. Ulusal Çerkes Hareketi içerisinde, Rusya Federasyonu içerisindeki bölgelerden biri olan Kabardey Balkar Cumhuriyetinde yaşayan Çerkeslerin sorunlarıyla ilgilenen “Kabardey Kongresi” örgütlenmesini temsil ediyorum.

Jinal Tamszuqo: Siz Kabardey’de bulunan Çerkes Kongersinin liderisiniz. Bu organizasyonun hedefi nedir ve Dünya Çerkes Birliği ile ilişkileriniz nasıldır?

Aslan Beshto: Bizler Dünya Çerkes Birliği ile ilişkili değil ve bu örgütlenmenin parçası değiliz. Nedeni çok açık; Günümüzde Dünya Çerkes Birliğinin çalışmaları sivil çalışmalar değildir, örgütlenmenin kendisi Çerkeslerin yaşadıkları bölgelerdeki Rus yetkililerin bir şubesi konumundadır.

Jinal Tamszuqo: Siz ve arkadaşlarınız her yıl 21 Mayıs tarihindeki anma gününde Nalçik’te mitingler yapmaya başladınız. Her yıl yapılan bu mitinglerden bahsedebilir misiniz? Bu mitingler ne zaman başladı? Bu etkinliklerle neyi hedeflemektesiniz?

Aslan Beshto: 21 Mayıs anma süreçleri için söylemek zorundayım ki bizler bu geleneğin başlatıcıları değiliz. Bu etkinlikler başlayalı 20 yıldan fazla bir zaman oldu ve anmalar Sovyetler Birliğinin dağılmasının ilk yıllarında başladı. Bu gelenek 90’lı yılların başından beri var ve o zamandan beri Çerkesler 1763 – 1864 yılları arasında Rusya’ya karşı yürütülen savaş sırasında, gerçekleşen soykırımda toprağa düşen kahramanların onuru anısına caddelerde toplanıyorlar. Bu Çerkesler için en trajik tarihtir ve başka herhangi bir şeyle karşılaştırılamaz.

Her yıl binlerce insan Nalçik’in ana caddesinde toplanıp bu savaşta düşenler için yapılan anıta doğru yürüyüşe geçer. İnsanların sayısı yıldan yıla artmaktadır. Bence bu savaşın sonucu karşısında tutumuzu ifade etmek için bir fırsattır.

Jinal Tamszuqo: Bu etkinliklere Kabardey’deki Çerkes Halkının tepkisi nasıl oldu?

Aslan Beshto: Bu özel günde Çerkesler zihinlerinde savaş yıllarındaki olaylara ve bu olayların neden ve sonuçlarına geri dönerler. Ulusal kıyafetlerini giymeye çalışırlar, bazı insanlar dönemin silahlarını kuşanıp, ulusal askeri kıyafetlerini giymiş halde atlarının üzerinde gelirler. Geçen yıl yüzden fazla atlının bu etkinliklere katıldığını söylemek yeterlidir sanırım.

Jinal Tamszuqo: Peki Rus otoritelerinin tepkisi nasıldı?

Aslan Beshto: Son zamanlara kadar Rus yetkililer bu süreçlere bir tepki geliştirmediler. Aksine bu trajik gün için baş sağlığı dilemek amacıyla bir telgraf gönderirlerdi. Ne yazık ki geçen yıllarda cumhuriyet yetkililerimizin bazı etkinliklere direnç geliştirdiklerini hissetmeye başladık. Bu bazı resmi kaygılarla alakalı fakat gergin bir durum yaratıyor. Şuan bazı ihtilaflı meseleler üzerine çalışıyoruz. Yetkililerin bizi bu konuda destekleyeceğini umuyoruz.

Jinal Tamszuqo: Dünya Çerkes Birliğinin bu etkinliklere yaklaşımı nasıl?

Aslan Beshto: Dünya Çerkes Birliği bu etkinlikleri tamamen destekliyor. Aksi takdirde tuhaf olur ve insanlar bu sorgulamaya başlardı. Özellikle Çerkes Diasporasında. Çünkü bu organizasyonun varlığının temel koşulu dünyanın her yerindeki Çerkes Diasporasının desteğidir. Dünya Çerkes Birliğe böyle etkinliklere karşı gelemez. Bu onların kendi hedefleri, amaçları ve kendi düzenlemelerine karşı çıkmaları anlamına gelecektir. Örgütlenmenin artık halk tarafından kontrol edilmemesi başka bir meseledir. Açıkça kamuoyuna karşı gelemezler.

Jinal Tamszuqo: Geçen yıl Türkiye’deki Çerkes Diasporasından büyük bir grup bu mitinge konuk oldu. Anavatan ve Diasporadan Çerkeslerin bu birlikteliğiyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Aslan Beshto: Anavatanlarını soykırımdan dolayı terk eden insanların torunları geri döndüğünde ve Anavatanlarının caddelerinde yürüyüp akrabalarıyla buluştuklarında bu gerçekten olağanüstüydü. Diasporayla bir köprü kurmak çok uzun zaman aldı. Ne yazık ki Çerkesler dünyada meydana gelen olayların rehineleri oldular. Tıpkı 250 yıl önce olduğu gibi. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin bozulmasından dolayı Anavatanı ziyaret etmek zorlaştı. Bu iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesi nedeniyle Çerkesler arasında yakınlaşma şansı çok az.

Jinal Tamszuqo: Diasporada yaşayan Çerkesler için dilekleriniz nelerdir? Birliğimizi nasıl destekleyebiliriz?

Aslan Beshto: Diasporada yaşayan Çerkesler için benim dileklerim, neye mal olursa olsun Çerkesler olarak kalmaları, dillerini ve kültürlerini kurtarmalarıdır. Bugün bu en güncel problemdir. Asimilasyon tehdidi Çerkesler için temel tehdittir. Biz en kısa zamanda bu tehtidi yenmek zorundayız ve tabiki onların Anavatanlarına dönerek Çerkes toplumuna entegre olmalarını dilerim.

Jinal Tamszuqo: Röportaj için size çok teşekkür eder ve gelecekteki projelerinizde başarılar dilerim.

Aslan Beshto: Düşüncelerimi ve günümüzde Çerkesleri ilgilendiren olaylar karşısındaki tutumumu ifade etme fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim.

Çerkesya Hareketi Haber Merkezi

infocherkessia.com