Aktivistlere göre, Suriyeli geri dönüşçülerin asıl problemi istihdam


“Ocak” sivil örgütü tarafından yürütülen nüfus sayımında, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunulabilmesi için, geri dönüşçü ailelerin durumu ile ilgili de bir çalışma yapılıyor. Aktivistlerin yaptığı açıklamaya göre, geri dönüşçülerin ana problemi istihdam konusu olarak kalmaya devam ediyor. Bir çokları dil meselesini çözemiyor, bazı geri dönüşçüler resmi belge gerektiren işlemlerde zorluk yaşıyor.

“Ocak” sivil örgütü 24 Ağustos 2015’de Kabardey-Balkar Adalet Bakanlığı idaresi kayıtlarına geçti. Örgütün kurulmasına “Suriye’den gelen yurttaşlara yardım” isimli Facebook ve VKontakte grup üyeleri öncülük etti. “Ocak” faaliyetleri gönüllülerin bağışları ile gerçekleştiriliyor. “Ocak” örgütü kurulmadan önce Kabardey-Balkar’da, Suriyeli Çerkeslerin problemleri ile “Perit” sivil örgütü ilgileniyordu. Ancak 2014 başında bu kuruluş, göç yasasını ihlal suçundan, Federal Göç Hizmeti İdaresi tarafından büyük bir cezaya çarptırıldı ve ardından tasfiye karar aldı.

Ocak sivil kuruluşu Başkanı Asker Bora’nın yaptığı açıklamaya göre, Suriyeli Çerkeslerin nüfus sayımı, ne durumda olduklarını öğrenmek için yapılıyor.

Bora, “Bizler, her bir geri dönüşçünün hangi şartlarda yaşadığını, neye ihtiyacı olduğunu bilmeyi ve tespit edilen problemler için çözüm bulmayı istiyoruz. Kabardey-Balkar’da yaklaşık 1000 Suriyeli Çerkes yaşıyor ve bunlar ülkemize Suriye’deki savaş döneminde yerleşti. Kısa bir süre önce köylerde yaşayan geri dönüşçülerin nüfus sayımını tamamladık. Yakında şehirlerdeki geri dönüşçülerin nüfus sayımına başlayacağız” dedi.

Nüfus sayımının sonucuna göre köylerde Suriye’den geri dönüş yapan 386 kişi yaşıyor, bunların 132’si çocuk.

Bora, “Sekiz aile geçici olarak kullanımlarına sunulan evlerde yaşıyor. Geri kalanları, ya akrabaları tarafından hediye edilen veya bağışlarla alınan kendi evlerinde yaşıyor. Çok eski evlerde, uygun olmayan şartlarda yaşayan 11 aile tespit ettik. Beş aile çok iyi evlerde yaşıyor. Geri kalanı ise normal şartlarda yaşıyorlar” dedi.

Suriye’den gelenler için dil engeli büyük bir problem diyen Bora, “Dil engeli dışında başka problemler de ortaya çıkıyor. İnsanlar evrak işlemleri ile ilgili konuları halledemiyorlar, dil bilmemek günlük yaşamı zorlaştırıyor. Gerçekten evrak işlemlerinde zorluklar var, çünkü Suriyeli yurttaşlara mülteci statüsü verilmiyor. Bu insanların burada kalabilmesi farklı yollarla sağlanıyor” dedi.

Suriyeli Çerkeslerin istihdamının ciddi bir problem olduğunu ifade eden Bora, “Bizler, yerli halkın bile iş bulmada zorluk çektiğini biliyoruz. Belirtmek isterim ki, Suriyeli Çerkesler arasında inşaat, bilgisayar programcılığı, tarım, mühendislik ve başka birçok alanlardan uzmanlar var. Buna rağmen, onlar hiç bir işi küçümsemiyorlar” dedi.

Bora, Kavkazki Uzel’e yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetimizin vatandaşlarına minnettarız. İnsanlar yurttaşlarımıza yardım etmek istiyorlar. Facebook’ta grubumuz var. Geri dönüşçülere gerekli olanları hemen açıklıyoruz, insanlar problemsiz şekilde karşılık veriyorlar. Son zamanlarda ülke hükümetinden de anlayış görüyoruz” dedi.