Khuade Adnan'a Yapılan Provokasyona Karşı Maykop ''Adıge Khase'' Açıklaması


02 Şubat 2016 tarihinde Sovyetskaya Adıgeya gazetesinde ‘’Kırmızı Halılar üzerinde Düşmanlık ‘’başlığında provokatif bir makale yayınlanmıştır. 

02 Şubat 2016 tarihinde Sovyetskaya Adıgeya gazetesinde ‘’Kırmızı Halılar üzerinde Düşmanlık ‘’başlığında provokatif bir makale yayınlanmıştır. Bu makalenin yazarı bakıldığında anonim olarak gözükmekte, bu yazıyı yazmaktaki amacı ise Adıgey‘e düşmanlık tohumları ekmektir. 

Makale, Türkiye den ana vatanına dönmüş, çifte vatandaşlık hakkına sahip olan ve tamamıyla kanunlara riayet ederek yaşamını devam ettirmekte olan Adnan Khuade’yi bir takım asılsız suçlamaların hedefi haline getirmeye çalışmaktadır. Bu yolla makalenin yazarı aslında, Adnan Khuade gibi anavatanına dönen Çerkeslerin akıllı olup, uslu uslu yerlerinde oturmalarını, köle gibi bir yaşam sürmelerini, anavatanlarında birçok demokratik haklara sahip olsalar da ikinci sınıf vatandaşlar gibi yaşamaları gerektiği ayarını vermeye çalışmaktadır. 

Bu yüzden bizler, Adnan Khuade’ye yapılan bu nefret dolu ayrımcılığa sessiz kalamayız. 

Adıgey hükümeti ve parlamentosunun da, anavatanlarına dönüp kanun ve nizamlara uygun bir şekilde yaşamlarına devam etmekte olan bu gibi kişilere karşı olan ayrıştırıcı yaklaşıma seyirci kalmayacağını düşünmekteyiz. 

19. yy da yaşanan Rus-Kafkas savaşları sonuçları itibarıyla Adıge halkına yapılanların adil değerlendirmelerde bir soykırım olduğu görüşünün, Adıgey ve Kabardey parlamentolarına Rusya’ya karşı düşman haline getirecek dış mihraklı çalışmaların bir sonucu olarak görmek biz Çerkeslere(Adıgelere) yapılan bir hakarettir. 

Bundan öncede, tarihte yaşananların bir soykırım olduğu değerlendirmesi, birçok tanınmış devlet adamları tarafından söylenmiştir. örneğin; Yuri Hamzatoviç Kalmıkov, Aslan Aliyeviç Carımov, Nikolay İgnatiyeviç Kontratenko v.b aynı şekilde bir çok Adıgey ve Kabardey parlamentosu milletvekilleri tarafından da dile getirildiği ve bu değerlendirmelerin düşmanca bir değerlendirme olmadığı herkesçe aşikardır.

Maykop Adıge Khase Başkanı 

Zaurbiy Çundışko


Çeviri : Кушу Ф.