ajanskafkas.com: Çerkesler kimi destekler?


Devlet Duma Uluslararası İlişkiler Komite üyesi Adalbi Şhagoşev “Moskova Konuşuyor” radyosuna yaptığı açıklamada, Türkiye’deki Çerkeslerin, Rusya-Türkiye krizinde Rusya’ya yardıma hazır olduklarını iddia etti.

Şhagoşev, konuşmasında, “Ben, onların yardıma hazır olduklarını düşünüyorum. Onlar vatansever insanlar. Şu anda bizim Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’mizde ve Rusya’nın diğer bölgelerinde yaşayan Çerkeslerle iletişimi devam ettirmek isteyen bir diasporamız var” dedi.


Kavpolit’in verdiği bilgilere göre, Milletvekili Şhagoşev ayrıca, Çerkeslerin Türkiye’ye sürgün edilmelerinin, Çerkes halkının yaşadığı en büyük trajedi olduğunu söyledi.

19 Şubat’ta, sovsekretno.ru haber sitesinden İvan Pronin’in yaptığı habere göre de, Kabardey-Balkar’da yaşayan Türkiyeli yaklaşık yirmi geri dönüşçü, Türkiye vatandaşlığından çıkarak Rusya vatandaşlığı almaya hazır olduklarını açıkladı. Daha önce uçak kriziyle alakalı Erdoğan ve Putin’e yazılan dilekçenin imzacılarından Erik Babug, konuyla ilgili, krizden sonra Rusya vatandaşlığı almanın zorlaştığını, Rusya yönetiminin Türkiye’de yaşayan Türkler ve Çerkesler arasında bir ayrım yapmamasının ise incitici olduğunu söyledi. Babug’a göre, Türkiye’nin Rusya uçağını düşürmesi insanlık dışı bir suç idi. Babug, açıklamasında, “Bizler kendimizi Rusya vatandaşı olarak görüyoruz” dedi.


Ayrıca haberde, Kuzey Kafkasya Federal Bölge İçişleri Bakanlığı Genel İdaresi Ekstremizmle Mücadele Merkezi Analisti Arsen Bidov’un da talihsiz açıklamalarına yer verildi. Arsen Bidov, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Rusya-Türkiye ilişkilerindeki kriz, Rusya ve Türkiye milli menfaatlerine zarar vermeyi isteyen bazı devletlerin istihbarat birimlerince kullanılmaya çalışılıyor. Bugün Türkiye vatandaşı olan ama tarihi vatanlarına dönmüş olan Adıgeler burada rahatça yaşıyor ve çalışıyorlar. Ama, Rusya karşıtı güçler ‘sürgün’ terimini kullanarak ve ‘Çerkes Soykırımı’ gibi eski fikirleri canlandırarak, etnik duyguları canlandırmayı bırakmayacaklardır” dedi.

Ajans Kafkas olarak konuyla ilgili fikrini aldığımız Kafkas Vakfı temsilcisi, Bidov’un açıklamalarına kesinlikle katılmadığını belirtti. Çerkes Soykırımı ve sürgününün, eski fikirler olarak adlandırılmasının Rusya siyaseti güdümünde açıklamalar olduğunu belirten temsilci, Kafkas Vakfı’nın kurulduğu günden beri Çerkeslerin 1864’de ve sonrasında yaşadığı problemlere dikkat çekmeye çalıştığını söyledi. Açıklamaya göre, Çerkeslerin yaşadığı problemlerin asıl sebebi Rusya. Açıklamada, Kabardey-Balkar’daki geri dönüşçülerin, ikamet izni almada yaşadıkları problemlerden bahsedildi ve geri dönüşçülerin bu tarz açıklamalar yapmalarının sebebinin Rusya’nın son zamanlarda onlara karşı izlediği politika olduğu söylendi. Açıklamaya göre, Rusya, Türkiye’den anavatanlarına geri dönüş yapan Çerkesleri, Rusya-Türkiye arasında çıkan gerilimde kendi lehine bir araç olarak kullanmak istiyor.