Rusya Dışişleri Bakanlığına Göre Suriyeli Çerkesler ‘Soydaş’ Değiller


Rusya Dışişleri Bakanlığı 100.000 Suriyeli Çerkes’in soydaş tanımına girmediğini açıkladı. Dolayısıyla ne Rusya Federasyonu’na kabul edilecekler ne de Moskova’dan destek alabilecekler. 

Paul Goble, 20 Kasım 2015

Rusya Dışişleri Bakanlığı 100.000 Suriyeli Çerkes’in soydaş tanımına girmdiğini açıkladı. Dolayısıyla ne Rusya Federasyonu’na kabul edilecekler ne de Moskova’dan destek alabilecekler. 

Dışişleri Bakanlığına bağlı Yurttaşlar, Parlamento ve Kamu Örgütleri Dairesi müdürü Dünya Çerkes Birliğine gönderdiği mektupta Çerkesler’in Suriye’de yaşayan diğer gruplardan bir farkı olmadığını dile getirdi (aheku.net/news/society/6409).

Rus yetkiliye göre Çerkeslere özel muamele yapmak ayrımcılık ve diğer gruplara haksızlık anlamına gelecek.

Böylece Suriyeli Çerkesler’in hükümet baskısından ve savaştan kaçarak tarihsel anayurtlarına dönme umutları tamamen ortadan kalkmış oluyor.

Ocak 2013’de Rusya Dışişleri Bakanlığı benzer bir tesbit yapmış, ama daha yuvarlak ifadeler kullanmıştı (http://www.ekhokavkaza.com/content/article/24877704.html). Bu da birçok Çerkes’in dönüş beklentisi içine girmesine sebep olmuştu.

Bu açıklamanın üç sonucu olacak. Birincisi, daha çok Suriyeli Çerkes hayatını kaybedecek. İkincisi, anayurttaki ve diasporadaki Çerkesler bundan Moskova’yı sorumlu tutacaklar. 

Üçüncüsü, Moskova’nın “yandaş” Çerkes örgütleri kurma çabası başarısız olacak. Çünkü Rusya’nın büyük risk altında olan ve dönüşü en çok hak eden Çerkeslere yardım etmeye niyeti olmadığını herkes görüyor. 

Çeviri: Dr. Ömer Aytek Kurmel