Ürdün Çerkesleri Rusya’nın Soykırımı Kabul Etmesini İstiyor


Resmi olmayan rakamlara göre Ürdün’de yaklaşık 200,000 Çerkes yaşıyor. 

18 Haziran 2015 -Middle East Monitor

Ürdün Çerkes Konseyi geçtiğimiz Çarşamba günü Çerkesleri dünya çapında harekete geçirmeyi amaçlayan bir girişim gerçekleştirerek Rusya’nın Kuzey Kafkasya’da 1763 ve 1864 yılları arasında meydana gelen savaşta çoğunu öldürüp ve anavatanlarından sürdüğü Çerkeslerin soykırımını tanımalarını talep etti.

Konsey üyeleri Ürdün’ün başkenti Amman’da Anadolu Ajansına şunları aktardı: ‘’Ürdün Çerkesleri 1878’de Kafkasya’dan sürülmelerinden beri burada tam vatandaşlık haklarından faydalanıyor ama bu sürgün ve sokyırım Çerkesleri Rusya’dan resmî bir özür talep etmeye itti.’’

Ürdünlü Çerkes siyasi hareketinin başındaki Ishaq Mola, Çerkes aktivistlerinin dünya çapında 43 ülkede yaşayan Çerkeslerle irtibatlandıklarını, onlarla fikir alışverişi yapıldığını ve olumlu geri dönüş alındığını belirtti.

Bir emekli ordu generali ve Krallığın eski Amman elçisi olan Mola, bu girişimin Rusya’dan, Çarlık ve Sovyet döneminde Çerkeslerin yaşadığı tüm acıların karşılığı olarak sokyırımın tanınmasını ve resmî bir özür amaçladığını belirtti.

Mola, bu girşimin Rusya’ya düşman olan Batılı devletler tarafından desteklendiği iddialarını reddederek şunları söyledi: ‘’Bu tür iddialar mevcut durumumuzu zayıflatma amacı güdüyor. Geçmişteki tecrübelerimizden ders çıkardık, birlik olmamız meşrû haklarımıza ulaşmak açısından tek yoldur.’’

Resmi olmayan rakamlara göre Ürdün’de yaklaşık 200,000 Çerkes yaşıyor.

Genellikle Amman ve başkentin 30 kilometre doğusundaki Zarqa’da yaşayan Çerkesler, Ürdün’e 1878’deki Çarlık Rusya’sı tarafından sürülmelerini müteakip geldiler.

Çeviri: Yedic Sinan Yavuz