Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Yönetim Kurulu Toplandı


Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Yönetim Kurulu toplantısı 13 Haziran 2015 tarihinde Nalçik’te yapıldı. Toplantı öncesinde Türkiye, Ürdün, Suriye ve Şapsığ Bölgesi temsilcileri, Cumhurbaşkanı Sayın Yuri Kokov tarafından kabul edildi.

DÇB Başkanı S.Hautiy’in açılış konuşması sonrasında anavatana dönüş yapan Suriyeli soydaşlarımızın durumu ele alındı. Verilen bilgilere göre; Kabardey Balkar Cumhuriyeti’ne yerleşen Suriyeli soydaşlarımızdan, bugüne kadar, 81 aileye ev tahsis edilmiş durumdadır. Yaklaşık 10 aile kendi olanaklarıyla ev sahibi olmuştur. 14 aile ise hala sanatoryumlarda ikamet etmekte ve bu ailelere ev temini için çalışmalar sürmektedir. Gençlerin ve çocukların tamamı okullara yerleştirilmiş durumdadır. Rusya Federasyonu vatandaşlığına geçişte yaşanan sorunlar için yeniden gerekli müracaatların yapılmasına karar verilmiştir.

DÇB Genel Merkezi ile üye kuruluşların faaliyetlerinin daha iyi koordine edilmesi ve iletişimin daha sağlıklı hale getirilmesi konusunda değerlendirmeler yapıldı. Şapsığ ve Mezdegu Bölgelerindeki derneklerin faaliyetleri ve özellikle gençlerin anadillerini öğrenmeleri konusunda yaşadıkları zorluklar ele alındı.

Nalçik Yaz Kampı ile Kaffed tarafından Cumhuriyetlerimizden davet edilecek çocukların için uygulanacak programlar görüşüldü. Ayrıca Türkiye’den kendi girişimleri ile anavatana gezi düzenleyen gençlik grubunun programı ve talepleri iletildi.

Olağan DÇB genel kurulunun 19 Eylül 2015 Cumartesi günü Nalçik’te yapılmasına karar verildi. Ayrıca 20 Eylül 2015 tarihinde yapılacak Dünya Çerkes Günü etkinliğine, çok sayıda siyasetçi, bilim insanı, sanatçı veya gazetecinin katılımının sağlanması için gerekli hazırlıkların yapılmasına karar verildi.