Patrushev’e Göre Helsinki Karelya’da Milliyetçileri Kışkırtıyor

Rusya Güvenlik Konseyi başkanı Nikolay Patrushev

Rusya Güvenlik Konseyi başkanı Nikolay Patrushev Fin milliyetçilerinin Karelya’yı istikrarsızlaştırdıklarını iddia ediyor. 


Paul Goble, 20 Mart 2015

Rusya Güvenlik Konseyi başkanı Nikolay Patrushev Fin milliyetçilerinin Karelya’yı istikrarsızlaştırdıklarını iddia ediyor.Buna karşılık aktivistler, Finlerin her hangi bir faaliyet göstermediklerini, kendilerinin Rusya’dan talepleri olduğunu ve bunların ülkedeki diğer cumhuriyetlerin isteklerinden farklı olmadığını dile getiriyorlar.

Bugün Petrazovodsk’da konuşan Patrushev diğer ülkelerdeki “Rusya karşıtı söyleme” koşut olarak Finlandiya’nın “Karelya’daki Fin milliyetçilerine” verdiği desteği artırdığına işaret ediyor. Yerel aktivistler bu iddiaya karşı çıkıyorlar ve Patrushev’in Kremlin’in gözüne girmek için işgüzarlık yaptığını söylüyorlar. (dp.ru/a/2015/03/19/Nikolaj_Patrushev_obnaruzhi/)

Karelyalılar “sınırın her iki tarafında ‘Fin milliyetçiliğinin’ izlerine rastlamanın mümkün olduğunu” kabul etmekle birlikte “hiçbir zaman marjinallikten kurtulamadığını” da ekliyorlar. Fin milliyetçiliğinin 20 yıl öncesine göre zayıfladığına, bugün Rusya’nın karşı hamlesinin çok daha faal olduğuna dikkat çekiyorlar.

Birkaç gün önce “Karelya’nın İşgaline Son” portalı askıya alındı. Aralık ayında bazı aktivistlerin Karelya dilinin devlet dili olması için sanal ortamda yaptıkları çağrı tartışma yarattı. Karelya ev sahibi halkın dilinin resmi statüye sahip olmadığı tek Rus-olmayan cumhuriyet.

Karelya yasama meclisi başkan yardımcısı Sergey Pirozhkin Finlandiya ve Karelya-yanlısı grupları Rusya istikrarsızlaştırmak için “her yola başvurmakla” suçladı. Ne var ki Pirozhkin’in sahibi olduğu şirketin internet trafiğini kesecek aygıtlar yaptığının anlaşılması üzerine bu suçlamalar etkisini yitirdi.

Patrushev’in sözlerinin çok sayıda sitenin bulunduğu sanal dünya yerine Karelya’da faaliyet gösteren az sayıdaki STK’yı hedef alması kaygı verici.Karelya Halk Birliği ve Genç Karelya örgütlerinin liderleri Patrushev’in iddialarını destekleyecek verilerden haberdar olmadıklarını söylüyorlar.

Bir aktiviste göre Pastukhov’un niyeti işgüzarlık veya “Karelya’da devletin desteklediği örgütler dışında faaliyet gösteren aktivistleri sindirmek.”

Diğer aktivistler Patrushev’in farklı bir amacı olduğu görüşündeler. Buna göre Patrushev Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki sınır işbirliği antlaşmasının feshi için zemin hazırlıyor. Antlaşma sayesinde zor durumdaki kuzey sınır bölgesine ciddi para girişi oldu ama aynı zamanda birçok Karelyalı sınırın öbür tarafındaki Finlerle aralarındaki farkı gördü.

adim Shtepa

Bir başka tanınmış Karelyalı aktivist Vadim Shtepa Patrushev’in iddialarını ciddiye almıyor. “Patrushev istediğini söyleyebilir. Finlandiya’da hiçbir partinin gündeminde yayılmacılık yok” diyor.

Shtepa “eski toprakları geri almanın çok para gerektirdiğini, Fin toplumunun bugün buna hazır olmadığını” söylüyor. Karelya’da Avrupa Konseyi ile Rusya’nın birlikte yöneteceği bir serbest ticaret bölgesinin oluşturulması lazım. Moskova ne yazık ki bu seçeneğe hazır değil.

Rusya yöneticileri “emperyalist alışkanlıkla topraklarını büyütmeyi sürdürüyorlar. Karelya kıstağı ve kuzey Ladoga bölgesinin dünyadan soyutlanmışlığı ise devam ediyor.”

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 22 Mart 2015