Çerkes gençler halk danslarını öğreniyor

Çerkes gençler, kültürlerini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için düzenlenen Kuzey Kafkas Halk Dansları kursuna katılıyor
.
Tokat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Tokat Çerkesler Derneği işbirliğiyle açılan halk dansları kursuna Çerkes kökenli 15 genç katılıyor. Kurs, derneğin üyesi ve Kuzey Kafkas Halk Dansları Topluluğu Antrenörü Eren Savaş, tarafından haftada 12 saat veriliyor.

Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kafkas halk danslarının Kuzey ve Güney Kafkas olmak üzere ikiye ayrıldığını, gençlere 10 ay boyunca bu dansları öğreteceğini söyledi.

Çerkez kültürünün en önemli unsurlarından olan dansları gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını ifade eden Savaş, "Kurslar cumartesi ve pazar günleri yapılıyor. Kursiyerlerimizin tamamı Çerkes. Öğrenmek isteyen arkadaşlar için ve gelecek nesillere aktarmak için buradayız" dedi.

Halk dansları sayesinde Çerkes gençler arasında kaynaşmanın sağlandığını kaydeden Savaş, gençlerin kendi kültürlerini öğrenirken aynı zamanda eğlendiklerini aktardı.

Savaş, Kafkas halk danslarının Çerkes düğünlerinin önemli bir parçası olduğuna dikkati çekerek, "Çerkes toplumunda erkekler ve bayanlar cenazeler dışında hep beraberdir. Gençlerimiz öğrendikleri halk danslarını düğünlerimizde ve özel günlerde sergiliyor" diye konuştu.

Tokat Çerkesler Derneği Gençlik Kolları Başkanı Mesut Güneş ise Çerkeslerin 8 bin yıllık kadim bir kültürü olduğunu, bu kültürü yaşatmak için bir araya geldiklerini ifade etti.

Çerkes kültürünün sadece halk oyunlarından ibaret olmadığını dile getiren Güneş, "Dilimiz, kültürümüz, kadim geçmişimizle çok zengin bir kültüre sahibiz. Halk oyunları da bunun bir parçası. Halk oyunları bir araya gelmemize de bahane oluyor. Birlikte organizasyonlar yapıyoruz" diye konuştu.

Kursiyerlerden Gaziosmanpaşa Üniversitesi İşletme Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Esra Çolak da "Burada çok keyifli bir iş yapıyoruz. Aldığımız eğitim bizi birbirimize yaklaştırıyoruz" ifadelerini kullandı.

ohaber.com