Bruksel: Avrupa Parlamentosunda Çerkes Soykırımı Paneli



18 Mayıs'ta Bruksel'de bulunan Avrupa Parlamentosunda Çerkes Soykırımı paneli yapıldı.

Panelin katılımcıları, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Polonya'dan Anna Fotyga, Amerikalı yazar Prof. Janusz Bugajski,  Amerika2da yaşayan Çerkes gazeteci Fatima Tlis, İslam tarihi prof. Massachusetts Dartmouth Üniversitesi'inden Brian Williams, Gürcistan-Tiflis'den Gürcistan'ın Çerkes Soykırımı'nı tanıması için o dönem aktif çalışmaları olan politikacı Nugzar Tsıklaurı idi.

Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili, Brüksel'de düzenlenen Çerkes Soykırımı ana paneli öncesi yapılan tanıtım röportajına hapishanede bulunduğu Gürcistan'dan yazılı mesaj gönderdi. 

Sayın Avrupa Parlamentosu Üyesi Fotyga, 

Sayın Anna,

Değerli Misafirler, 

Çerkes Halkı’na karşı Rusya’nın vahşi emperyalist politikasının ve saldırganlığının kurbanlarının anıldığı bu çok önemli toplantıda, mesajımı size ulaştırmaktan dolayı onur duymaktayım. Çerkes Soykırımı’nı tanıyan ilk devlet durumuna geldiği zaman Gürcistan’ın başkanı olmaktan dolayı iftihar ediyorum.  

Olayları sadece kendi isimleri ile adlandırarak, gelecekte benzer trajedilerden ve haksızlıklardan kaçınabileceğimize inanmaktayım. 

Anna’ya, yorgunluk bilmez özgürlük ve adalet savaşındaki özellikle önemli ve üstün rolü için teşekkür ederim. 

Mikheil Saakashvili   

***

Amerika'da yaşayan Çerkes gazeteci Fatima Tlis'in sunumu:

Fatima TLIS,

Avrupa Parlamentosu'nda sunum

Brüksel, Belçika

18 Mayıs 2022.

Bayanlar ve Baylar,

Saygıdeğer Anna Fotyga,

Karşınızda konuşmaktan onur duyuyorum ve dünyanın dört bir yanına dağılmış milyonlarca Çerkezli hemşerim adına, ülkem Çerkesya'nın trajedisini gözler önüne serdiğiniz için teşekkür ediyorum.

Rusya'nın vahşetinin ve şiddetinin köklerini, Moskova'nın bir kez daha insanlık suçu işlediği, soykırım işlediği Ukrayna'da anlamamız Avrupa'da barış ve güvenliğin yeniden sağlanması için şarttır.

Winston Churchill bir zamanlar demiş ki, geçmişe ne kadar uzağa bakarsanız geleceği de o kadar ileri görebilirsiniz ve Çerkesler dünyaya Rusya'nın egemen olduğu geleceğe bir bakış verme gibi trajik bir yeteneğe sahiptir.

Rusya galip gelirmi, Ukrayna artık olmayacak. Biliyoruz çünkü yaşadık. Rusya birçok milleti işgal edip yok etti, isimlerini sistematik olarak dünya haritasından ve dünya hafızasından sildi. Kuzey, Uzakdoğu, Sibirya ve Kafkasya'nın birçok ulusu olan Çerkesya'nın durumudur.

Rusya ve diğerlerinden sıkça duyuyoruz Çerkeze yapılanlar çok uzun zaman önce oldu, şimdi niye uğraşıyoruz, neden eski yaraları açıyoruz?

Sana nedenini söyleyeyim.

Çünkü Bucha tohumları Soçi'ye ve Çerkes'in artık var olmayan yüzlerce kasaba ve köyüne ekilmişti. Mariupol tohumları Çeçenlerin direnişini durdurmak için Rusya'nın bombalamak zorunda kaldığı Grozny'de ekilmişti.

Azovstal, Ukrayna vatanseverliğinin, fedakarlığın, dirençliğin ve kahramanlığın sembolü olarak tarihe geçeceği gibi, Çerkesler için Krasnaya Polyanna da öyle.

Karadeniz kıyısındaki dağlarda yükseklerde bir Kızıl Çayır. Burada, hayatta kalan Çerkesler, kadın, erkek, çocuk - silah taşıyabilen herkes, 21 Mayıs 1864'te Rus ordusuna karşı son özgürlük savaşlarını vermek üzere toplandı. O gün hepsi öldüler çayır nehirler kanlarından kızardı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in saray ve kayak merkezi yaptırdığı her Çerkez için kutsal bir yer ve abartmıyorum - Putin'in sarayını Çerkes toplu mezarı üzerine inşa etmesi tarihi bir gerçek.

Yara hiç iyileşmemişse asla eskimez. Rusya'nın Çerkez milletine açtığı yara açık ve kanıyor, soykırım devam ediyor:

Rusya, on, yirmi, yüz yıl önce olduğu gibi bugün, Çerkeslerin siyasi, kültürel, dilsel haklarını, temel özgürlüklerini reddediyor, ulusun boynundaki döngüyü sistematik olarak sıkıyor ve tam asimilasyonunu hedefliyor.

Rusya, ulusu daha da ötekileştirmek ve birliğini ve siyasi önemini kırmak için Çerkez topraklarını farklı yapay illere parçaladı. Rusya resmen Çerkez milletinin yerini Adyge, Çerkes, Kabardiyan, Şapsug, aynı, saçma, Çerkez dili ile dolduruldu.

Rusya bu yıl Çerkez'de kendi topraklarında yaşayan Çerkeslerin 21 Mayıs'ı anma hakkını reddetti, anma gününde herhangi bir Çerkes sokağa çıkarsa Rus yasasını ihlal eden sayılacak ve ona göre muhatap olacak Evet.

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşa savaş demesini yasakladığı gibi Çerkeslerin de soykırım kelimesini anmasını yasakladığı gibi, sadece Çerkes soykırımı ifadesini söylemek veya yazmak Rus yasaları tarafından aşırılık eylemi haline getirilmiştir.

İşte son birkaç örnek:

Maykop şehrinde yasalara uyan emekli Aserby Milinov sokağa geldi ve el yapımı bir tabela tutarak sessizce durdu: "Güzel asil halkımı neden imha edip sınır dışı ettiniz?" ”

FSB tarafından tutuklandı, dövüldü, kaburgaları ve kolu kırıldı. Polis gözaltında kalp krizi geçirdi ancak tıbbi yardım reddedildi. Hapisten çıktıktan sonra aylarca hastanede yattı.

Milinov, FSB'nin onu işaretlediği etiketten ismini temizlemek için Rus kanunlarıyla uzun bir savaş verdi.

Milinov ilk tutuklanmasından sadece birkaç yıl sonra kalp yetmezliğinden öldü.

Anzor Akhokhov ve arkadaşları, evleri Nalchik'in sokaklarında arabalarının camlarından Çerkes bayraklarını sallayarak sürerken, “21 Mayıs” yazan büyük bir tabela tutan sessiz bir gösteri için şehir merkezinde durdular. Çerkes Soykırımı. ” Sadece birkaç dakika içinde FSB tarafından tutuklandılar, hapishaneye götürüldüler ve söylentilere göre işkence edildiler.

Görüştüğüm görgü tanıkları, FSB'nin otuzlarında sağlıklı güçlü bir adam olan Akhohov'u, üç günden fazla işkenceye maruz kaldıktan sonra kendi başına yürüyemediği için mahkeme odasına sedyelerle taşımak zorunda olduğunu ifade etti. Yüzünden ve vücudundaki kanı yıkama zahmetine girmediler, hakim de mahkumun verdiği kararı açıklarken neyin var diye sormadı bile, tanık dedi.

Diğerleri, eski bir Çerkes kahramanlık şarkısı Badynoko soğuk'un hapishanenin dışındaki sokakta Akhokhov ve arkadaşlarının işkence edilirken söylediklerini hatırladı.

Soçi bölgesindeki Yaşlılar Meclisi Başkanı Ruslan Gvaşev, kutsal Lale ağacının altında eski Çerkes namaz geleneğini ihlal ettiği için izinsiz gösteri düzenlemekten dolayı tutuklandı ve mahkum edildi. 

Dualar, Çerkez ulusunun ve dünyanın barış ve refah dileğini dile getiren insanların barış içinde bir araya gelmesidir. Gvashev'in davası, Rusların Çerkes aktivizmini aşırılığa bağlama girişimlerinin ikiyüzlülüğünü ve yanlışlığını ortaya çıkarmasından dolayı önemli.

Liste uzar gider, Nalçik'li genç bir Çerkes aktivist, Çerkes soykırımı farkındalığını teşvik eden sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklandı.  Şu anda Türkiye'de olan Martin Koçesokov var.

Rusya'nın sürekli olarak ülkelerine geri dönme, hatta memleketlerini ziyaret etme hakkını reddettiği binlerce diaspora Çerkesi var. Buna Suriye'deki savaştan kaçarak Çerkes cumhuriyetlerine dönmeye çalışan binlerce Çerkes de dahil. Rus hükümeti ziyaret için "Çerkes kotaları" bile icat etti, Çerkes topluluğu büyük olan ülkeler için kotası yılda 400 kişi, küçük diasporalar için sayılar daha da az.

Rusya vizesi almayı başaran birkaç yüz kişiden çoğu vize uzatma başvurusu reddedildikten sonra sınır dışı edildi. Çerkesler, Rus hükümetinin özel olarak etnik Ruslar için tasarladığı Yurttaşların İadesi programından çıkarıldı.

Gördüğünüz gibi Rusya yüz yıldan daha uzun bir süre önce Çerkesleri sınır dışı etmeye başladı ve sınır dışı etme hiç bitmedi ve bugüne kadar devam ediyor.

Günümüz Rusya'sında Çerkesler Kafkasların yerli halkı olarak tanınma hakkından mahrum bırakılmıştır.

Rus hükümeti, etnik dilleri zorunlu olmayan çalışmalar yapan devlet okullarına yönelik eğitim programını değiştirdi. Yasa, çocukların ana dillerini seçip öğrenmemeleri için gönüllü bir şekilde formüle edilmiştir. Gerçek şu ki, devlet ulusal dilleri okul programından çıkararak dil derslerinin finansmanı ortadan kaldırıyor, öğretmenler kovuluyor ve biz konuşurken sınıflar kapanıyor.

21 Mayıs'ta dünyanın dört bir yanındaki Çerkesler, şimdilik evleri olan diğer şehirlerin ve köylerin sokaklarında toplanacak. Yas tutacaklar, hatırlayacaklar ve dünyaya bir kez daha söyleyecekler — 

Çerkes yaşıyor. Çerkes yeniden özgür olacak.

Çerkesler yüzlerce yıldır dünyanın dört bir yanında özgür demokratik toplumlarda yaşadılar, devlet kurma katkısı birçok ulus tarafından kabul ve takdir edilmiştir. Çerkesler uluslarını yeniden inşa edebilir ve onu demokratik dünyanın bir parçası haline getirebilir.

Ama yardımınıza ihtiyaçları var, Rusya'nın esir aldığı Çerkeslere ve diğer mazlum milletlere acil ihtiyaç duydukları desteği sağlayın. Buna siyasi, mali, insani yardım da dahil.

Çerkes soykırımını tanımakla başlayın, sadece Çerkeslere adalet vermekle değil, bu Baltık devletlerini de ilgilendiriyor, çünkü Rusya binlerce Estonyalı, Letonyalı ve Litvanyalı'yı zorla yeniden yerleştirdi, binlerce Baltık yerleşimcisi helak oldu, hiçbir şeyi olmayan bir arazide bırakıldı üzerinde sadece kül ve kanın olduğu.

Kendi halklarının ve komşu ulusların özgürlüğüne ve insan haklarına saygılı bir demokrasiye dönüşmeden, Rusya tüm dünyaya büyük bir tehlike sunmaya devam edecektir.

Böyle bir dönüşümün gerçekleşmesi için Rus halkının, Rusya'nın yüzyıllardır sömürgeleştirdiği mazlum milletlere karşı işlediği ve işlemeye devam ettiği suçların kefaretini ödemesi ve tövbe etmesi hayati önem taşıyor.

Rusya, hayatta kalan ulusları etnik azınlıklara dönüştürüyor, onlara sadece bir hakkı hak etmeyen daha küçük varlıklar olarak görüyor, körü körüne Rus çoğunluğa boyun eğmek için. Rus anayasası resmen etnik Rusları diğer milletlerden üstün olarak tanımlıyor ve Rus dilini okullarda okumayı hak eden tek dil olarak ve böylece gelecekte korunmaktadır. Rusya'nın sahte revizyonist tarihi de öyle.

Bu değişmeli. Rusya'nın düzgün bir dekolonize edilmesi gerekiyor, bu da Rus imparatorluğunun bugüne kadar esir tuttuğu birçok ulusun özgürlüğüne kavuşması anlamına geliyor. Bu uluslar hayatta kalmak için büyük bedeller ödediler böylece halkları yeniden özgürlük havasını soluyabildiler, umarım çok uzak bir gelecekte olmazlar.

İlginize teşekkür ederim.

Not: Avrupa parlamentosundaki ana oturumun kayıtları 21 Mayıs günü kamuoyu ile paylaşılacaktır. Milletvekili Anna Fotyga ve seçkin Amerikalı yazar Janusz Bugajski ile Çerkes Soykırımı hakkındaki röportajın linki: 

https://www.facebook.com/Anna.Fotyga.PE/videos/551330439727095

Kaynak: Fatima Tlis FB sayfası.

Cherkessia.net, 19 Mayıs 2022