Çerkes Soykırımını Gündeme Getiren KabardeyBalkar İlk Cumhurbaşkanı K’uek’ue Valeri Kabri Başında Anıldı


Baksan haber servislerine düşen habere göre 18 Ekim 2019 günü kalabalık bir insan grubu Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin ilk devlet başkanı ve fark yaratan bir Çerkes politikacı olan K’uek’ue Valeri ‘nin (1941-2005) anısına bir anma töreni için Dığolıbğeuy (Дыгъуэлыбгъэй) köyün mezarlığındaki kabri başında toplandı.

Anma törenine aralarında toplum büyükleri (Нахъыж), değişik sivil toplum kurumlarının üyeleri ve siyasi parti temsilcileri ile K’uek’ue Valeri ile çalışmış olan kişilerin de bulunduğu çok değişik kesimlerden insanlar katıldı.

Törende konuşan Dıgheulıbgheuy yerel yönetimin başı Mamkhegh Khachim K’euk’ue Valeri’nin ‘insanların kalbinde güzel bir anı bırakmış, içinden çıktığı Çerkes halkının gerçek bir evladı’ olduğundan bahsetti.

K’uek’ue Valeri’ ye duyulan derin saygı ve özlemin bir göstergesi olarak kalabalık merhumun kabrine kırmızı güller bırakarak alandan ayrıldı.

K’uek’ue Valerinin başkanlık yaptığı sürede,1992, Kaberdey- Balkar Cumhuriyeti meclisi Çerkes Soykırımının tanınması için bir önerge hazırlamış, K’uek’ue Valeri ise bu önergeyi bizzat Rusya Federasyonu meclisine sunmuştu.

Aşağıdaki linkten K’uek’ue Valeri’nin Çerkes Soykırımıyla ilgili konuşmasını dinleyebilirsiniz (Rusça)

Kaynak : Circassian Press

infocherkessia.com