Adıge Cumhuriyeti: Maykop Mahkemesi Adnan Khuade’ yi Suçlu Buldu

Konuyla ilgili olarak bu günkü mahkemeyi aktivistin avukatı İland Abreg muhabirimize şöyle değerlendirdi;

Maykop mahkemesi Çerkes Aktivist Adnan Khuade’nin görevli memura küçük çapta rüşvet vermeye teşebbüş etme davası kararını 17 Ocak 2017 tarihli son duruşmasında açıkladı. Buna göre Adnan Khuade suçlu bulunarak hakkında 1 yıl 8 ay özgürlüğünün kısıtlanması cezasına çarptırıldı. Aktivistin avukatı kararı temyiz edeceklerini açıkladı.

"Mahkeme de ona 1 yıl 8 ay özgürlüğünün kısıtlanması cezası verildi. Ancak cezaevinde ve ev hapsinde geçirdiği zaman düşüldükten sonra 4 ay daha Maykop dışına çıkma yasağı ve kontrollü serbestlik cezası verildi." dedi.

Karara itiraz edeceklerini çünkü suçlu olmadıklarını ekleyen İlan Abreg; 

"Mahkemeye yapmış olduğumuz gerek şahitler konusundaki itirazlarımız, gerek video kayıtları hakkında yaptığımız ekspertiz başvurusu ve gerekse olayla ilgili kanıt olarak gösterilen olay anında tutulmuş tutanağa ilişkin yaptığımız itirazların hiçbirisi kabul edilmedi. Çünkü bu itirazlardan birisi bile kabul edilmiş olsa davanın düşme tehlikesi olduğunu düşünerek hiç birini kabul etmediler." dedi.

Mahkemenin verdiği karara ilişkin Kabarday Balkar İnsan Hakları Derneği Başkanı Hatajuko Valeri muhabirimize yaptığı açıklamada;

 "Çerkes Aktivistin kendisinin de mahkemede belirttiği şekilde, davanın politik motifler taşıdığı bu kararla ispat edilmiş oldu. Mahkemede Adnan’ın dediği gibi bu davanın açılmasında ki ana sebep, Çerkes soykırımı ve Çerkesler hakkında Adnan’ın yaptığı STK çalışmalarıdır.

Diğer taraftan açılan bu davada görüldü ki Adnan aslında ne rüşvet verdi, nede rüşvet vermeye teşebbüs etti. Ancak bunu kanıtlayabilecek video kayıtları hakkında ekspertiz isteği ve şahitler hakkındaki itirazların hiçbiri kabul edilmedi.

Yine bu gibi mahkemelerle ilgili daha önceki tecrübelerimize bakacak olursak, Adnan bu mahkeme sonunda daha fazla cezaya da çarptırılabilirdi ama Kuzey Kafkasya’nın her yerinde ve yurt dışında onun lehine konuyla ilgili yapılan çalışmalar kararın en azından bu günkü gibi çıkmasında etkili olmuştur." dedi. 

Çeviri: Кушу Ф.