Maykop Mahkemesi Adnan Khuade’nin Tutukluluğunun Uzatılması Kararıyla Rekora Koşuyor

Viçeslav Bedenekov 

Maykop şehir mahkemesi hakimi Viçeslav Bedenekov 24 Ağustos’ ta vermiş olduğu kararla Türkiye’li repetriant ve Çerkes aktivist Adnan Khuade’nin tutukluluk süresini yaklaşık olarak üç aya çıkarmış oldu. Bundan sonraki ilk duruşma 6 Eylül'de olacak.

Khuade’nin avukatı İland Abreg 24 Ağustos'da ki duruşma sonunda yaptığı açıklamada, Adnan Khuade’ nin avukatı olarak göreve başladıktan sonra ilk olarak üç gün içinde bu karara yüksek mahkemede itiraz edeceklerini ve temyize gideceklerini belirtti.

Yapılan duruşmada suçlayıcı tarafı, geçen duruşmalarda olduğu gibi soruşturma komisyonu temsilcisi değil bu sefer savcının kendisi temsil etti. Bunun sebebi ise, komisyonun soruşturmayı bitirip ceza dosyası olarak mahkemeye teslim edildiği olarak açıklandı. Buna göre de hakim ilgili dosyanın görüşülmesi için duruşmanın 6 Eylül'de olacağını açıkladı.

Bu süre içinde savcının tutukluluğun devamı konusundaki isteğini çok kısa şekilde açıklayarak Adnan Khuade’nin durumunun Tlewustenhable cezaevinde bu güne kadar geçirdiği süre sonunda değişmediğini ve davanın görüşülene kadar tutukluluğun devam etmesi gerektiği söylendi. Bunları söylerken herhalde Adnan Khuade’nin durumunun 20 Mayıs’ta neyse bugünde o olduğunu söylemek istedi. Fakat tutukluluk süresinin eğer soruşturma tamamlandıysa neden uzatılması gerektiğini nedense söylemek istemedi.

Adnan Khuade

Yine burada belirtmemiz gereken; savcının söylediğinin aksine Adnan’ın durumunda birden fazla değişiklik olduğuydu. Mesela ikinci avukatı olan Yuri Aşinov un anlattığına göre; eğer Adnan mahkemelerde tutuksuz olarak yargılanırsa mahkemede aleyhine olabilecek konularda soruşturma komitesine baskı yapmaya çalışabilirdi. Ancak gerçekte böyle bir şey yapsa bile, soruşturmanın çok kısa bir sürede aleyhine döneceği herkesce malum olduğu için, bu iddianın tamamen saçma olduğu ortadadır. 

Sonuçta Adnan’ın durumunda başından itibaren üç kere değişiklik olmuştur. Bunlardan ilki 16 Mayıs’ta kendisine getirilen suçlama rüşvet vermekti. Daha sonra 20 Mayıs’ta bu suçlama rüşvet vermeye teşebbüse çevrildi. 12 Temmuzda ise bu sefer hem rüşvet verme hem de rüşvet vermeye teşebbüs olarak hepsinden suçlayarak ilk suçlama ile 2 aylık süreyi kullanıp ikinci suçlamayı da ekleyerek tutukluk süresini 3 aya çıkardılar.

Khuade’nin avukatlarının belirttiğine göre, aslında ilkinde bile tutukluluğu hak etmedi. Çünkü sonuçta Rusya da bir ailesi var, bir kızı ve çocukluk çağında bir oğlu var. Bu güne kadar hiç bir suçtan hapis yatmamış olduğu için genel olarak da iyi hali mevcut. Onun çifte vatandaş olması da kaçma tehlikesi olduğu anlamına gelmez. Çünkü o zaman pasaportu olan herkesin aynı şekilde kaçma tehlikesi vardır.

Ayrıca ilk defa bu mahkeme sırasında anlattıklarına göre 23 Agustos’ta yeni bir yasa çıktı ve bu yasa yayınlandığı günden itibaren yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, Adnan’a yöneltilen suç için öngörülen süre artık eskisi gibi 8 veya 6 yıl değil bu süre 1 yıla indirildi. Buda bu suçu en ağır biçimde işleyenler için geçerli. Adnan’ın durumu ise hafifin daha hafifi. Anlaşılacağı üzere aslında hakim isteseydi mahkemede Adnan’ı tutukluluk süresini göz önüne alarak tahliyesine karar verebilirdi. Ancak hakim bu şekilde karar vermedi. Görünüşe göre suçlamayı yapan tarafın baskılarına boyun eğdi. Zira büyük ihtimal tutukluluğun devamı yönünde insiyatif kullanması istenmişti.

Ayrıca avukatların anlattıklarına göre, ilk mahkemede hakim bu kanun değişikliğini göz önüne almak zorundaydı. Adnan’a yapılan ilk suçlama olan rüşvet verme veya ikincisi olan rüşvete teşvik suçlamasını, kanunda yapılan değişiklikle küçük çapta rüşvete çevirecek ve mahkemede tutukluluk süresini göz önüne alarak tahliyesine karar vermelidir. Tabi yine kendileri bu süreyi uzatmak için sudan sebepler üretmezler ve istisnai bir şey bulmaya çalışmaz iseler.

Peki bundan sonra ne olacak? Tabi ki her zaman olduğu gibi Adnan’ın hakkındaki tüm bu yaşananları dışarda her şeyin bir provokasyonla hakkında suç üretildiğini ve Rusya Federasyonunda bile insanların kendini kanunlar karşısında savunma hakkı olduğunu herkese anlatması gerekecek. Hatta bunu anlatması oldukça zor olsa bile.

 Aslan Shazzo, Nat press, Maykop-25 Ağustos 2016 

Çeviri: Кушу Ф.