Abramyan: Çerkesler istiyorsa vatanlarına dönmekte yardımcı olmak gerekiyor


Uluslararası basın ajansı 'Rusya Bugün'ün (Russia Today/Rossiya Segodnya) Cuma günü Moskova’da yapılan ilk genişletilmiş basın toplantısında açıklama yapan Devlet Ulusal Politikası Etnik İlişkiler Sorunları Konseyi Bilgi Desteği komisyon başkanı Ara Abramyan yaptığı açıklamada “Rusya Çerkeslerin tarihsel anavatanlarına dönüşleri için tüm koşulları oluşturması gerekiyor çünkü sonuç olarak onlar bizim vatandaşlarımız” dedi.

Sözcü Çerkes diasporasının, diğer halklarında olduğu gibi, dünyanın farklı yerlerinde yaşadığını ve bu halkın fertlerinin anavatanlarına dönme hakkına sahip olmaları gerektiğini vurguladı.

“Neden olmasın? Eğer Rusya dışında mesela Türkiye, Suriye ve diğer ülkelerde yaşayan Çerkeslerin anavatanlarına dönme istekleri ve de imkânları varsa, o zaman biz onlara yardım etmek ve her türlü desteği vermek zorundayız. Birçok ulusun tarihinde zorlu dönemler (sayfalar) olmuştur. Bazı tarihsel gelişmelere ve bir takım zorluklara göz yumamayız fakat ileriye doğru gitmek zorundayız ve sorunları çözmek gerekiyor. Halkın anavatanına dönme arzusunu kimse iptal edemez. Evet, Çerkesler bizim vatandaşlarımız.” dedi Abramyan.

Abramyan gazetecilerle yaptığı görüşme sırasında, medyanın sık sık Ulusal sorunları doğru gelişme vektörüyle ele almadıklarına özellikle dikkat çekti.

“Bundan dolayı başkanlığını benim yaptığım “Etnik İlişkiler Konseyi” çatısı altında, bir komisyon oluşturduk ve görevleri arasında gazetecilerle maksimum ilişki, kuruluşlarla yuvarlak masa toplantıları ve ünlü gazetecilere seminerler ve master-classlar vardır. Aynı zamanda çalışmalarımız Rusya’daki bölgelerle çalışmalarımızın canlandırılması ve ulusal dillerde yayın yapan gazetelerle işbirliğini kapsamaktadır.” diyerek bitirdi

Kaynak:  cir.rus4all.ru

Çeviri: ÇY-Haber Merkezi