Asırları birbirine bağlayan iyi insan

Ünlü Judo Antrenörü Kobl Yakup anısına bu yıl ikincisi düzenlenen turnuvaya Rusyanın 15 farklı bölgesinden gelen 140 güreşçi katıldı.

Etkinlik Adıge Devlet Üniversitesi Kültür-fizik ve Judo Enstitüsünde gerçekleştirildi. Bu eğitim kurumunun uzun yıllar yöneticiliğini yapan Kobl Yakup şu an aramızda değil, vefat etti.


Mıyekuape güreş okulunun kurucusu olan Kobl Yakup dünya çapında tanınan birisiydi. Onun yetiştirdiği sporcular, Judo da Olimpiyat, Dünya, Avrupa, Rusya şampiyonları oldular.  Samba alanında da yetiştirdiği sporcular pek çok sayıda altın madalya kazandı.

Kobl Yakup anısına yapılan turnuvaya 16 yaşından büyük genç sporcular katıldılar. Kategorilerinde birincilik elde edenler aynı zamanda Rusya Uzman Sporcusu sıfatını da kazanacakalrdı. Adıgeyin yetiştirdiği Laşa Lomidze 73 kg kategorisinde yapılan müsabakalarda birinci gelerek Rusya Uzman Sporcusu sıfatını almaya hak kazandı.

Müsbakaların açılış etkinliğinde Adıge Cumhuriyeti Başı Thakuşıne Aslan'ın da belirttiği gibi Kobl Yakup pek çok ünlü sporcu yetiştirdi. Yaptığı bu iyi çalışmalarla dünyada kendisi de ün kazandı. Thakuşıne Aslan müsabakalara katılan sporcuların başarılı olması temennisinde bulundu. Bunun yanısıra Kobl Yakubun başlattığı bu yolda iyi yöne doğru ilerlememizi sağlayacak çalışmalar yapmaya devam edileceğini de belirtti.

Katılımcıların düşünceleri...

Kobl Yakup Anısına düzenlenen turnuva katılımcılarının düşünceleri ilgimizi çekti. Olimpiyat şampiyonu SSCB Onursal uzman Sporcusu, SSCB Onursal Antrenörü, RF. Judo federasyonu fahri başkanı Genadiy Kaletkin, Kobl Yakub'un yetiştirdiği olimpiyat oyunları bronz madalyası sahibi Yemıj Arambıy, Dünya ve Avrupa Judo Şampiyonu Tletser Hazret ve diğerlerinin bize aktardığına göre Kobl Yakub çalışmları ile yüzyılları-asırları birbirine bağladı. Onun ön ayak olduğu çalışmalardan birisi köyde sporun yeniden canlandırılması, Mıyekuape'de açılan spor okullarının rayonlarda, komşu Krasnodar eyaletinde de şubelerinin açılması gibi şeyler vardı.

Bilimadamı Aleksey Doroşenke ve Kobl Yakub uzun yıllar birlikte çalıştılar. SSCB onursal antrenörü Hateğu Adam'ın yaşamında büyük bir dönüm noktası yapmasına Kobl Yakub vesile olmuştu. A. Hateğu Ziraat fakültesini bitirince Kobl Yakup delikanlıyı ikna ederek spor okuluna kaydolmasına vesile oldu, ardından antrenör olması yönünde onu eğitti.

Vlademir Nevrozov; '-Bu gün Mıyekuape'de gördüğüm dostlarımla arkadaşlarımla onur duyuyorum. Bu turnuvanın organizatörlerinden Allah razı olsun. Yakubun bize bıraktığı yol hiç bir zaman körelmeyecek' diyor.

YEMT'ITL Nurbıy

Özet çeviri; AÇUMIJ Hilmi

adygvoice.ru