Leğo-Nakhe’ye giden yol


Gazetemizde defalarca Leğo-Nakhe yamaçlarına uzanan bir yola olan ihtiyaçtan ve bu yolun inşasına dair haberler yayınladık. Cumhuriyetimizde turizmin gelişmesini bizlerde arzuluyoruz.

Daho yerleşkesinden başlayıp Leğo-Nakhe'ye kadar olan 4 kilometrelik yolun gerekli yerleri yenilenerek veya yeniden yapılarak 18 kasım tarihinde teslim edildi. Yapım masrafı olarak 600 milyon ruble harcandı. Bunun 48 milyon rublelik kısmı cumhuriyet bütçesinden karşılandı geri kalanı ise 'Rusyanın Güney Bölgesi' isimli federal program çerçevesinde federal fondan karşılandı. Yolun inşası için 6 yıl uğraşıldı. Şhaguaşe nehri üzerinde 160 metre uzunluğunda bir köprü yapıldı.

Yolun tamamlanması gereken ikinci kısmı ise 30 kilometrre uzunluğunda ve yapımı için 5 milyar rublelik harcama yapılması gerekiyor.

Bütün bunlar Leğo-Nakhe'de yılın tüm mevsimlerinde  ulaşıma açık olmasının sağlanması için,  bitirildiğinde Adıgey'in en büyük turizm merkezi halini alacak. Bu dinlence tesisleri projesi çerçevesinde 2018 yılı sonuna kadar Leğo-Nakhe kuzey sırtlarında  iki ufak kasaba inşa edilecek. Buralar kış sporu sevenlere seslenecek. Bunun yanısıra kendi özel sermayeleri ile bina yapmak isteyenlere de belirli araziler temin edilecek. Bölgede 14 farklı teleferik hattı ve kayak tesisleri düzenlenecek. Toplamda bu tesislerin uzunluğu 35 kilometreye varacak. Söz konusu ettiğimiz bu tesislerin tamamlanması için 16 milyar rublelik yatırım yapılacak.

Dinlence tesislerinde farklı farklı dinlenme olanakları sunulacak. Yayan, atlı ve bisikletli gezi parkurları düzenlenecek ailenin tüm fertlerinin katılabileceği etkinlikler yapılmasını yönelik düzenlemeler yapılacak.

Yaz kış Adıge cumhuriyetinde dinlenmek isteyenlere Karadeniz sahiline de kolay ulaşım temin edilecek. Uzak yerlerden uçakla Krasnodara ulaşanlar için  sahillle aralarındaki mesafe 215 kilometreye düşecek. Demiryolu ile gelecek olanlar içinse bu tesislere en yakın demiryolu istasyonu Hacıko'da, tesisler ile arasındaki mesafe ise 42 kilometre. Dinlence tesisleri 38 bin hektarlık bir araziye yayılacak. Bu arazide yer alan dağların yükseklikleri ise 1600 metreden başlayarak 2800 metreye kadar ulaşıyor.

Çeviri; AÇUMIJ Hilmi