Kavkaz-Uzel: Rus Polisi, Çerkez Aktivisti Trafik Kanunlarını İhlal ile Suçlayarak Hapsetti!

Maykop Adıge Khase üyesi ve Çerkesya aktivisti Ali Bğane, K.Adnan ile 2014 Şubat ayında İstanbul Kafkas Kültür Derneğinde ki bir toplantıda. 

Maykop Adıge Khase yetkilisi Ali Bğane ye göre Adnan Khuade’nin tutuklanması olayının perde arkasında, onun STK larda olan faaliyetleri var. 

Kavkaz-uzel, 11Mayıs 2016 

Adıgey İçisleri bakanlığı yetkilisinin muhabirimize verdiği bilgiye göre Maykop’da yaşayan Çerkez Türkiye’li repatriant Huade Adnan ehliyetsiz araba kullanma gerekçesi ile tutuklanarak çıkarıldığı mahkemece 15 gün tutuklu kalma cezasına çarptırılmıştır.

5 Mayıs akşamı gazetemize gelen bir mesajda Çerkez aktivist Adnan Khuade nin görevli memura rüşvet teklif etmek suçundan tutuklandığı haberi iletildi.

Maykop Adıge Khase yetkilisi Ali Bğane ye göre Adnan Khuade’nin tutuklanması olayının perde arkasında, onun STK larda olan faaliyetleri var. Ali Bğane bu konuda yaptığı açıklamada; "Adnan Khuade yi daha önce Suriyeden gelen repetriantlar için elinde pankartlarla görmüştük. Yine 2 yıl önce yani olimpiyatlar öncesinde başka aktivistlerle birlikte tutuklanmıştı. En son  ticari faaliyetlerinde bazı ihlaller öne sürülerek tutuklanmıştı. Bu yüzden biz tüm bunların aslında onun Çerkes Halkının sorunları ile ilgili çalışmaları ve pozisyonu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Farklı ülkelerden Çerkes STK temsilcileri de konuyla ilgili yaptıkları değerlendirme de, bu  tutuklanmanın arkasında sadece olay günü rol oynayan görevli polislerin değil, aslında olayı düzenleyenin FSB olduğunu açıkladılar.

Kavkaz Uzel in daha önce yaptığı haberlerde, 17 Aralık 2015 de Adnan Khuade, kızı ve çalışanı iş yerindeki bazı ihlaller öne sürülüp tutuklanarak mahkemece 15 gün hapis kararı verilmiş, daha sonra 19 Aralık’ta Çerkes aktivistler bu olayla ilgili olarak İstanbul Rus konsolosluğu önünde protesto mitingleri yapmışlardı. http://www.cherkessia.net/news_detail.php?id=6858

Kavkaz Uzel olarak bu konuyla ilgili haberi ve Kafkasya’da ki diğer aktivistlerle olabilecek benzer gelişmeleri tematik Aktivistler dosyasının altında açtığımız Çerkes sorunu sayfasında takibe devam edeceğiz.

Kaynak:http://www.kavkaz-uzel.ru/articles/282316/

Çeviri :Кушу Ф.