Adıgey’de “Çerkesçe” mitingine izin verilmedi


Maykop polisi Çerkes Dili Günü’nde gerçekleştirilmesi planlanan miting için yapılan iki başvuruyu da reddetti.

Adıgey Cumhuriyeti başkenti Maykop’ta, Adıge Khase, “Adıge Dili Günü” dolayısıyla yapılması planlanan miting için yer tespiti konusunda güvenlik organları ile uzlaşı sağlayamadı.

Adıge Khase Başkan Yardımcısı Sergey Koblev, 14 Mart’ta Maykop’un Lenin caddesinde yapılması planlanan miting için Maykop Belediyesi’ne, daha önceki bir tarihte, başvuru yaptı.

Adıge Khase Başkanı Zaurbi Çundışko, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Lenin Caddesi’nin toplu eylemlerde resmi olarak izin verilmeyen bir yer olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte orası için başvuruda bulunduk. Çünkü, orada aslında birçok eylem yapıldı ve yapılıyor. Bize izin verilmediği söylendiğinde hemen başka bir yer için başvuruda bulunduk. Ancak gördük ki, Drujba-Dostluk Meydanı da bize yasakmış” dedi.

Adıge Khase’nin miting için yeni bir başvuru yapıp yapmayacağı konusunda bir bilgi yok.

Kabardey-Blakar Beşeri Bilimler Araştırma Enstitüsü Adıge Filoloji Bölümü baş araştırmacılarından Madina Hakuaşeva, Kafkasya’daki tüm diller gibi, Çerkesçe’nin de kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kafkasya dillerinin UNESCO tarafından yok olmakta olan diller olarak kabul edildiğini ifade eden Madina Hakuaşeva, Çerkes dil bilimcilerin, 25-50 yıl sonra dillerin tamamıyla yok olabileceğini düşündüklerini açıkladı.

Hakuaşeva, “Bu inancı yaşadığımız süreçler de doğruluyor. Örneğin üniversitedeki öğrenci sayılarına bakalım. Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi ‘Kabardey dili ve edebiyatı’ bölümünde okuyanlar 1970-80’li yıllarda yaklaşık 75 kişi idi. 2012-2013’de bu sayı 38 oldu. Eğer devlet düzeyinde bir destek olmazsa, milli kimliğimizin bir parçası olan anadilimizi kaybedebiliriz” dedi.

Şehirde yetişen gençlerin Çerkesçe’yi çok az bildiğini belirten Hakuaşeva, Kavkazki Uzel’e yaptığı açıklamada, “Dili bilenlerin sayısı giderek azalıyor. Bu da Adıgece dergi ve gazete tirajlarına doğrudan etki ediyor” dedi.