Kabardey Balkar’da Türkiyeli Çerkesler, Sınır Dışı Edilmesi Tehlikesi ile Karşı Karşıya


Kabardey Balkar’da Türkiyeli Çerkesler, Sınır Dışı Edilmesi Tehlikesi ile karşı karşıya! 

Kabardey Balkarda Türkiyeden gelen Çerkesler’e baskı süreci başladı. Bu baskılar için devleti fazla sıkıntıya sokmayacak bir sebep olması gerekiyordu.

Tuapse Press internet sitesinin Adıgece olarak yaptığı habere göre Türkiye’den gelip Kabardey Balkarda yaşayan Çerkesler’ den 9 kişi resmi kayıtlarda bildirdikleri adreslerde yaşamadıkları gerekçesiyle sınır dışı edilme tehlikesi ile karşı karşıya.

Resmi olarak belirttikleri ikamet adreslerinde yaşamadıkları gerekçesiyle mahkemeye verilen bu kişilerin, mahkeme kararıyla sınırdışı edilme işlemleri de hızlandırılmaya çalışılıyor.

Haberde, Ukrayna’da ki kriz sebebiyle oaradan Rusya’ya gelenlerinde aslında benzer şekilde yaşadıklarını, onlara bu şekilde bir uygulama yapılmadığını, onların sayılarının yüzbinleri bulduğu halde bu durumda olan çerkeslerin sayılarının belki ancak yüzlerle ifade edilebilecek sayıda olduğunu hatırlatılıyor.

Natpres olarak yorumumuz; 

Çerkes dönüşçülerin, yurdışında yaşayan Rusya Federasyonu kökenli yurttaşların ülkeye geri dönüşü hakkındaki kanunla Rusya Federasyonuna yerleşimlerinin gerçekleştiğini düşünecek olursak, bu kişilerin ikamet adresleriyle ilgili olan bu sorununda devlet tarafından çözülmesi gerekirdi.

Diğer taraftan kişilerin resmi olarak belirttikleri adreste yaşamaları gerektiği konusundaki kanunda Çerkes Cumhuriyetlerinde ve Kuzey Kafkasya da katı bir şekilde uygulanırken, Rusya Federasyonunun diğer bölgelerinde hiçte bu şekilde uygulanmamaktadır.

Başka bölgelerde, benzer şekilde ülkeye kabul edilen kişilere ikamet edecekleri adresler Federal güçlerin kendileri tarafından bulunurken, buralarda ise aynı kanunla ülkeye kabul edilmiş bu kişiler, aynı ikamet kanunuyla sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmaktadır.

Kaynak : http://www.natpressru.info/index.php?newsid=10150

Çeviri : Кушу Ф.