Paul Goble:Uçak Krizi Derinleştikçe Çerkesler Üzerindeki Rus Baskısı Artıyor!

İstanbul Rus Konsolosluğu Önünde Çerkes Protestocular-  19 Aralık 2015

Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus uçağının düşürülmesi üzerine başlayan krizin faturası tarihi yurtlarına dönüş yapan Çerkeslere çıkıyor. 

Paul Goble, 21 Aralık 2015

Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus uçağının düşürülmesi üzerine başlayan krizin faturası tarihi yurtlarına dönüş yapan Çerkeslere çıkıyor. Ayrıca, Rusya’nın kapıları Suriyeli Çerkes mültecilere tamamen kapanacak gibi görünüyor.

Uçak krizinin ardından Türkiyeli Çerkesler üzerindeki FSB baskısı şiddetlendi. Baskılar Çerkeslerin Türk vatandaşlığından çıkmalarının talep edilmesi, Türkiye karşıtı gösterilere katılmalarının istenmesi, tutuklamalar ve bürokratik engeller gibi farklı biçimler alıyor. Çerkesler bu baskıları kınamak için Cumartesi günü İstanbul’daki Rusya konsolosluğu önünde bir protesto gösterisi düzenlediler.  https://www.kavkaz-uzel.ru/articles/274672/

Gösteride “krizin faturasının Çerkes halkına çıkarılmaması” talebi dile getirildi. Etkinliği düzenleyenlerden birine göre krizin sorumluluğunun kime ait olduğu konusunda Çerkesler arasında görüş birliği yok ve ellerinden geldiğince tartışmanın dışında kalmaya çalışıyorlar.

Buna karşılık Moskova ve FSB Çerkesleri taraf olmaya zorluyor. Bu tutum tepki yaratsa da katılımcılar sorunun daha derinde olduğuna inanıyorlar. “Rusya Suriyeli Çerkeslere kapıları çatışma başladığında açmış olsaydı bugün diasporanın tavrı çok farklı olurdu” diyorlar.

Bir gösterici “Rusya Suriyeli Çerkeslere elini uzatmış olsaydı Soçi Olimpiyatına karşı kampanya da yürütülmezdi. Rusya’nın Çerkesleri görmezden gelmesi ve geçmişte yaşanan haksızlıkları telafi edecek adımları atmaktan kaçınması diasporada tepki yarattı” diyor ve ekliyor:

“En tuhafı da Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Kabardeyce konuşan bir Abaza. Kardeşi ise geçmişte KAFFED başkanlığı yapmıştı.” 

Çerkesler Türk güvenlik bürokrasisiyle yakın ilişki içindeler. 

Çeviri: Dr. Ömer Aytek Kurmel