Karelya’lı Aktivist, Rusya’dan Ayrılma Referandumu Çağrısı Nedeniyle Mahkemeye Verildi

Vladimir Zavarkin

Kuzeyde Karelya Cumhuriyeti’nden bir memur, yerel hükümeti ve Kremlin’i eleştirirken yaptığı dokunaklı konuşmada halkı ayrımcılığa kışkırttığı iddiasıyla mahkemeye verildi. 

The Moscow Times, Eva Hartog,27 Ekim 2015 

Kuzeyde Karelya Cumhuriyeti’nden bir memur, yerel hükümeti ve Kremlin’i eleştirirken yaptığı dokunaklı konuşmada halkı ayrımcılığa kışkırttığı iddiasıyla mahkemeye verildi.

Finlandiya’ya sınır kenti olan Suoyarvi’de belediye üyesi olan Vladimir Zavarkin mayıs ayında bölge merkezi Petrozavadosk’ta Karelya valisi Alexander Khudilainen’i ve Moskova’yı bölgenin sorunlarına kayıtsızlıkları sebebiyle ağır şekilde eleştirmişti.

Zavarkin ,YouTube’a yüklenen bir videoda görülen konuşmasında şunları söyledi: ‘’Vladimir Vladimirovich Putin, size şunu öneriyorum: at gözlüğünüzü çıkarıp Karelya’ya neler yapıldığına bir bakın. Ormanlar köküne kadar kazınıyor... Herşey Moskova’ya [St. Petersburg,] taşınıyor, vergiler verilmiyor. Çocuklarımıza ne bırakılacak? Hiçbir şey!’’

‘’Eğer Ruslar [hükümet] bizi duymaz ise, muhtemelen bir referanduma gideceğiz. Rusya’nın Karelya’ya ihtiyacı yok ise – o halde ayrılalım. Bu yapılan en dürüstçe şey olur!’’ diyerek ekledi.

Gazeta.ru haberine göre Zavarkin, halkı alenen ayrımcılığa kışkırtmaktan ötürü Pazartesi günü Petrozavodsk şehir mahkemesine verilmişti.

Habere göre Zavarkin kendisini bir vatansever olarak gördüğünü ve referandum çağrısının bir ‘’keder çığlığı’’ olduğunu söyledi.

Zavarkin’in avukatı Dmitry Dinze, Gazeta.ru’ya, konuşmanın ‘’en hafif deyimiyle valiyi kötüleyen görüşler’’ içerdiğini ve bu bağlamda davanın siyasi boyut kazandığını söyledi.

Moskova merkezli Politik Teknoloji Merkezi’nde yönetici yardımcısı olan Alexei Makarkin’e göre, Karelya otoriteleri olayı muhalefete göz açtırmamak için kullanıyor.

Gazeta.ru.’ya verdiği bir demeçte ‘’Bu, Khudilainen’e karşı olanların Kareya’yı Finlandiya ile birleştirme heveslerinin bir kanıtıdır.’’ dedi.

Güvenlik Kurulu Başkanı Nikolai Patrushev Mart ayında Kommersant gazetesindeki haberde ‘’Finlandiya’daki milliyetçi ve intikamcı sosyo-politik organizasyonlar Karelya halkını etkilemek için yerel STK’ları kullanıyor,’’ dedi.

Vedomosti raporuna göre bugüne kadar yalnızca bir diğer kişi – Kırım Tatarı aktivisti Rafis Kashapov (geçen yıl yürürlüğe giren)  ayrılıkçı söylemleri yasaklayan kanuna aykırılıktan ötürü yargılanmıştı.

Kashapov geçtiğimiz ay internetten yaptığı Kremlin ve Kırım ilhâkı eleştirileri yüzünden üç yıl hapse mahkum edilmişti.

Çeviri: Yedic Sinan Yavuz