Kaffed Kocaeli Belediye Başkanı'nı Ziyaret Etti


Kaffed Kefken bölgesindeki yapılacak altyapı çalışmaları hakkında görüşmelerde bulunmak üzere 3 Şubat Salı günü Kocaeli'ne gitti. İlk görüşme saat 10:00'da Welborn Otel'deki kahvaltıda yapıldı. Kaffed Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, Başkan Yardımcısı Erol Taymaz, Kaffed Yönetim Kurulu ve Abhazya Çalışma Grubu üyesi Mesut Akman, Abhazfed Genel Başkanı Cengiz Koç, Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Başkanı Erdal Çatan,  Sakarya Kafkas Kültür Derneği Başkanı Orhan Sarı, Hendek Kafkas Kültür Derneği Başkanı Kamil Şirinel, Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş, Akmis Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Karaalp ve Akmis Seyahat Genel Müdürü Olgun Aksoy'un katıldığı kahvaltıda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nermin Tol, Kefken/Babalı köyünde Çerkeslerin karaya ilk çıktığı ve SİT alanı olarak koruma altına alınan bölgede belediye olarak yapılan çalışmalar konusunda bilgi verdi. Yapılan görüşmelerde Kaffed'in 16 Mayıs günü ve Abhazfed'in 23-24 Mayıs günü Kefken'de anma etkinlikleri yapacağı, 21 Mayıs günü mezarlıklara ve kıyıdaki mağaraya ziyaretlerin olacağı, bu nedenle tüm hafta boyunca ziyaretçilerin ulaşım ve konaklama gibi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik altyapı yatırımlarının yapılması gerektiği vurgulandı.

Kahvaltıdan sonra toplantıya Sayın Sami Korkut ve dernek yöneticilerinin de katılımıyla Kocaeli Kafkas Kültür Derneği'nde devam edildi. Sayın Tol, Kafkasyalıların 21 Mayıs 1864'de Anadolu'ya sürgün edildiğinde Kefken/Babalı Köyü'ne çıktıklarını, birçok Kafkasyalının o noktada yaşamını yitirdiği, karaya sağ olarak çıkanların bu köyde bulunan bir mağaraya sığındığı, bu nedenle bu bölgenin tarihi olarak çok değerli olduğunu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin, bu bölgenin korunması ve anlamına uygun olarak düzenlenmesi için bir proje üzerinde çalıştıklarını,  bölgeye ziyarete gelenlerin tüm ihtiyaçları karşılamaya yönelik kolaylıklar sağlayacak proje önerisinin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'na sunulabileceğini, Belediye'nin de bu projeye katkıda bulunacağını, proje konusunda sivil toplum kuruluşlarının öneri ve desteğini almak istediklerini belirtti.

Toplantıya katılanlar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bu duyarlı yaklaşımından duydukları memnuniyeti dile getirdikten sonra bu çalışmaların sadece mağaranın bulunduğu kıyı bölgesindeki SİT alanı ile sınırlı kalmaması gerektiğini, Karaağaç Köyü'ndeki mezarlıkların da korunma altına alınması gerektiğini belirttiler ve bölgedeki tarihi varlıkların korunmasına yönelik çalışmaları destekleyeceklerini söylediler.

Öğleden sonra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ziyaret edildi. Kaffed Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, Sayın Karaosmanoğlu'na bir Çerkes kamçısı hediye etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Kocaeli Kafkas Kültür Derneği'ne ve Kefken bölgesindeki etkinliklere sağladığı desteğin tüm toplum tarafından takdirle karşılandığını belirten Sayın Aslankaya, bu yıl 16-24 Mayıs haftasının Kaffed tarafından Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anma Haftası olarak kabul edildiğini, 16 Mayıs günü Kaffed tarafından Kefken'de yapılacak kitlesel anma etkiliğini takiben tüm hafta boyunca Kaffed ve üye dernekler tarafından Türkiye'nin farklı bölgelerinde anma etkinlikleri yapılacağını söyledi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Karaosmanoğlu, Kefken'in kendileri için özel öneme sahip olduğunu ve bu yıl da belediye olarak Kefken'de yapılacak etkinliklere tüm desteği sunacaklarını bildirdi.