Kaffed’den DÇB’ye "yeni nesil" uyarısı


Dünya Çerkes Birliği Yönetim Kurulu toplantısı 29 Kasım’da Kabardey Balkar’ın başkenti Nalçik’te gerçekleştirildi. 

Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan açıklamaya göre toplantıya Kaffed adına Genel Başkan Yaşar Aslankaya, DÇB Başkan Yardımcısı Cihan Candemir, DÇB Yönetim kurulu üyeleri Doğan Özden ve Ümit Duman katıldı.

Suriye’li Çerkeslerin sorunları ile ilgili bilgilendirmelerin ardından sorunun politik olarak çözümlenmesi gerektiği vurgulandı ve bu konuda Duma’ya ve Cumhuriyetlerin Başkanlarına hitaben mektup yazılmasına karar verildi.

Alfabe konusunun da konuşuldu toplantıda alfabenin tekleştirilmesi için çalışacak bir komite kurulması ve Cumhurbaşkanlarından bu konuda destek istenmesi karara bağlandı.

Toplantının dikkat çekici başlıklarından birisi ise Kaffed tarafından DÇB’nin tüm bileşenlerine gönderilen mektup oldu. Dünya’da, Rusya’da ve Çerkes toplumunda büyük değişikliklerin yaşandığı bir dönemde, yeni bir neslin de oluştuğunun vurgulandığı mektubun içeriği açıklanmasa da DÇB’nin bu değişikliklere göre yenilenmesi gerektiği vurgulandı. Bir sondaki toplantıya kadar bu konuda üye derneklerin düşünce ve önerilerinin netleştirilmesine karar verildi.

Geçtiğimiz aylarda Türkiye diasporasında ciddi tartışmalara sebep olan Hauti Sohrokov’un açıklamalarının ve DÇB’nin Çerkes milliyetçilerine yönelik projesinin gündeme gelip gelmediği ise bilinmiyor.

Hauti Sohrokov, gorchakovfund.ru internet sitesine 24 Temmuz’da verdiği mülakatta  “DÇB üyesi organizasyonlar Rusya yanlısıdırlar. Bizim çabalarımız kültürel, entelektüel ve ekonomik potansiyelimizi Rusya Federasyonu’nun barışı için kullanmaya ve uluslararası prestijini güçlendirmeye yöneliktir. Ukrayna krizini ele alalım. Örneğin 50 ülkedeki Adigelerin temsilcileri Rus ideolojisini desteklerse, bunun Rusya’nın dış politikası üzerinde olumlu etkileri olacaktır. Adige halkının kaderine dikkatli baktığınızda atalarımız tarafından neredeyse 500 yıl önce Rusya’yla birlikte olma ve bu birlikteliği geliştirme yönünde girilen yolun doğru olduğunu görürsünüz.” demişti.