Adıgey'de Cennet kurulacak


Adıgey'in dağlarında 'Cennet' isimli dinlence-sağlık tesisleri kompleksi inşasına başlanıyor. Hatırlatacak olursak yakın zamanda Soçide gerçekleştirelen foruma 'Cennet' tesisleri projesi de götürülmüştü.

Forum katılımcısı varsıl kişiler, büyük firmalar arasında Mıyekuape rayonunda yapılması planlanan 'Cennet' turizm dinlence  tesisleri projesini beğenenler de çıkmıştı. 'Cennet'in inşasına katılmak isteyenler de var. Cumhuriyetimizde yılın tüm mevsimlerinde tatil yapılabilecek olması pek çok kişinin ilgisini çekmişti.

Oluşturulacak bu büyük parkta (700 hektar) ormanlar, vadiler, dağlarda yer alıyor. Burada insanların sağlıklarını pekiştirebilecekleri tesisler, nefes darlığı ve kalp rahatsızlığı olanlarla alakalı tesisler, farklı sporların yapılabileceği sportif kompleksler de yer alacak. 'Cennet'e insanlar ya yaya olarak gezecekler ya da teleferikle. Park deniz seviyesinden 850 metre yükseklikten başlayıp 1700 metre kadar yükseklikte yer alacak. Hımışç'ey'den 5 kilometre kadar uzaklıkta olacak. Tabiat eserleri olan mağaralar, şelaleler, dağ vadileri de içerisinde bulunacak.

Adıge Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığının bildirdiğine göre '2018 yılına kadar Rusya Federasyonunda turizm kalkınma programı'na katılması talebinde bulunulacak iki proje var. Rosturizm'in konseyinde yapılan değerlendirme sonucunda bu iki proje en iyi on proje arasına alındı. Mevzubahis ettiğimiz projeler 'Cennet' ve 'Leğo-Nake Adıgeyin kapısı' projeleri.

'Cennet' ile alakalı mühendislik ve topografik araştırmalar tamamlandı, parka dahil edilecek arazi belirlendi. Bu çerçevede elektirik hatları çekiliyor, ayrıca Hımışkey ile Leğo-Nake arasındaki karayolu inşasıda devam ediyor. Bunlar için federal bütçenin 960 milyon ruble salması gerekiyor.

Kapital sahibi  şahıslarında 'Cennet' projesine katılmaları mümkün, burada inşa edecekleri tesisler için gereken arazileri de kiralayabilirler.

Topraklarımız her halükarda Cennet gibiler bu yüzden Cennet projesi de yakışık alır.

ŞAVKO Aslanguaş

Çeviri; AÇUMIJ Hilmi 

Kaynak: ADİGE MAKH