"Xase" Sonrası Yapılan İlk Zexes Gecesi Büyük Beğeni Topladı


05.12.16, Pazartesi

Çerkes Derneği Gençlik Komisyonu ve Ankara’da Yaşayan Çerkes Gençleri Xase Toplantısı Organizasyon Komitesi tarafından düzenlenen geleneksel zexes gecesi 2 Aralık Cuma akşamı gerçekleştirildi.

Düzce, Kayseri ve çevre illerden gelen misafirlerle birlikte yaklaşık 400 kişinin katıldığı sezonun ikinci zexes gecesine oldukça yoğun bir ilgi gösterildi. “Elbruz Gaytaoğlu” salonunda gerçekleştirilen gece, Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar ARSLANKAYA ve Çerkes Derneği Başkanı Murat ÖZDEN’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Yapılan konuşmaların ardından Nıbjeug tiyatro topluluğu, “Misafir Kız” oyunu ile sahne aldı. Tek perdeden oluşan oyunda mükemmel bir performans sergileyen grup üyeleri izleyenleri kahkahaya boğdu. Tiyatroyu izlemeye gelen seyircileroyun sonrası, çok keyif aldıklarını ve bir sonraki gösteriyi heyecanla beklediklerini dile getirdiler.

Tiyatro sonrası verilen arada, Gençlik Komisyonu tarafından büyük bir özveriyle çıkarılan ve ilk sayısı bu gecede dağıtılan “хамэ хэку” adlı derginin de tanıtımı yapıldı. Kısa bir aranın ardından başlayan düğün ise adeta salona sığmadı. 22 Ekim 2016 tarihinde yapılan “Xase” sonrası gerçekleştirilen ilk zexes gecesi olması sebebiyle büyük bir öneme sahip olan düğünde genç kızlarımız güzellikleriyle, erkeklerimiz ise şıklıkları ile büyüledi.

Hatıyago’nun Adigece yaptığı dua(Хъуахъу) ile başlayan düğün büyük bir wuic halkası kurularak devam etti. Gençlerin daveti üzerine düğüne katılan büyükler ise adeta gençlere taş çıkarttı. Düğün thamadesi İlhan Ageça, “bje” eşliğinde yaptığı dua(Хъуахъу) ile gençlere güzel dilek ve temennilerini ilettikten sonra büyüklerle birlikte düğünden ayrılarak kendileri için orta katta ayrılan salona geçtiler. Düğün devam ederken açılan davalar için Çerkes adetlerine göre Mahkeme kuruldu ve hatıyago vasıtasıyla kendilerine iletilen istekler düğün thamadesi tarafından karara bağlandı.

Düğün, Düzce’den gelen misafirlerin de katılımıyla mızıka ve tahta eşliğinde otantik oyunlarla devam etti. ‘Şeşen’ ve “Apsuva”oyunları ile coşkuyu iyice arttıran gençler düğünü yine büyük bir wuic halkası kurarak bitirdikten sonra hep birlikte hatıra fotoğrafları çektirdikten sonra geceyi sonlandırdılar.

FOTOĞRAFLAR (Oğuz DEMİR)

cerkes.org.tr