Maykop Mahkemesi Adnan Khuade’nin Video Tekniği ve Dil Ekspertizi İsteğini Reddetti


Maykop mahkemesi Adnan Khuade’nin savunma tarafınca yapılan, izlenen video kayıtlarının teknik ve dil ekspertizi yapılması başvurusunu reddetti. Savunma avukatları, mahkemenin bu kararının yanlış ve mantıksız olduğunu söylediler.

Hatırlanacağı üzere savunma avukatları, mahkemede izlettirilen araçtaki video kayıtlarında çeşitli eklemeler çıkarmalar ya da  montajlama olduğu iddiasıyla, mahkemeye bu video kayıtlarının ekspertize sokulması hakkında başvuruda bulunmuştu.

Bilindiği gibi Türkiyeli repetriant ve Çerkes aktivist Adnan Khuade trafik memurlarına rüşvet vermeye teşebbüs suçlamasıyla Mayıs ayında tutuklanmıştı. 16 Eylül’de yüksek mahkemenin kararıyla hapishanede ki tutukluluk hali ev hapsine çevrilmiş, 11 Kasım’da ise tutukluluk hali ev hapsinden imza kontrollü  serbestliğe çevrilmişti.

Davanın duruşmalarda izlettirilen video kayıtlarında 8 Aralık’ta ki duruşmada, savunma tarafının kayıtlarla ilgili olarak gerekirse teknik  ve dil ekspertizine gidilmesi isteğini mahkeme reddetti. Mahkeme, bir sonraki duruşma tarihini 15 Aralık olarak tayin ederek, bu duruşmada sanığın ifadesinin alınmaya devam edileceğini açıkladı. 

Savunma Avukatı Abreg İland’ın Kavkaz Uzel’e yaptığı açıklamada; 

"Biz savunma tarafı olarak mahkemeye delil olarak sunulan tüm video kayıtlarının ekspertize edilmesi konusunda başvuruda bulunmuştuk. 

Bu kayıtlar aslında tek bir flash kartta olmasına rağmen, trafik memurlarının arabasında 3 video kamera tarafından olay sırasında çekildiği iddia edilen kayıtlardan oluşmaktadır. Bu kayıtlardan birisi direk arabanın koltuklarına çevrilmiş olan kameranın kayıtları olup, içinde birçok fragmentler içermektedir. İşte bu çeşitli fragmentlere bakıldığında olayın akışı içinde tutarsızlıklar vardır.

Yine bu kayıtlara bakıldığında, bazı yerlerde yüz ifadeleri ve mimiklerden anlaşıldığı kadarıyla sesle görüntü arasında bazen ses öne çıkmakta, ya da geç kalma olabileceği gibi, montaj veya kesintilerde var. 

Khuade Adnan’ın bize bildirdiğine göre; bazı yerlerde ki konuşmalarının yalnızca bir kısmı yer almış, bazı sesleri ise kayıtta yer almamaktadır. Biz bu yüzden video kayıtlarının ekspertiz yapılması gerektiğini bildirerek, Krasnodar’da bu konuda ekspertiz yapılmasını, kayıtlarda kesinti ya da montajlar olup olmadığı hakkında kesin sonuca varılmasını istedik. Ancak bizim bu konudaki isteğimize savcılık tarafı, bu kayıtlarda 3 kameranın çalıştığını bu yüzden seste bu tür sorunların olabildiği açıklamasını getirdi. Sonuç olarak, bizim bu başvurumuz reddedildi.

Aynı şekilde biz yine bu kayıtlardaki konuşmalarla ilgili olarak konuşma ve dil ekspertizi gerektiğini söyledik. Bunun sebebi ise mesela  kayıtların birisinde  Adnan Khuadey’le konuşan kişinin onunla yaklaşık 50 dakika kadar senli benli konuştuğunu, onu provake edecek konuşmalar geçtiğini, bunlardan bazılarında ona;

- Senin ne kadar güzel bir ismin varmış

-Neden bizimle anlaşmak istemiyorsun

-Bize de amma ilginç adam denk geldi 

-Arabada şu an video kamera çalışmıyor merak etme

-Resmi işlem mi yapmamızı istiyorsun,  denilerek onu rüşvet teklif etmeye teşvik etmişlerdir. Ancak Khuade Adnan rüşvet teklifinde bulunmamıştır.

İşte bu yüzden mahkemeye bu kayıtların daha kapsamlı şekilde incelenmesi gerektiğini belirtmiştik.

Savcılık tarafı bizim bu başvurumuza doğal olarak hemen itiraz etti. Zaten eğer mahkeme bizim isteğimizi kabul etmiş olsaydı ve ekspertizde bizim belirttiğimiz yönde bazı sonuçlar çıksaydı, o zaman savcılık aleyhine suç üretme şeklinde kamu davası da açılabilirdi." dedi.

Avukat İland Abreg’in anlattığına göre; bir sonraki duruşmada Adnan Khuade’nin ifadesi dinlenecek. Savcılık ve savunma tarafınca kendisine sorular sorulacak. Bu sorulardan sonrada kendisini son olarak söz verilecek. Bundan sonrada mahkeme büyük olasılıkla bir sonraki duruşmaya karar için ertelenecek. Tahminlere göre karar yılbaşı öncesinde açıklanmış olacak.

Bu davanın süreciyle ilgili savcılık tarafından henüz tarafımıza ulaşan bir yorum bulunmamaktadır.

Kavkaz Uzel olarak, başından beri diğer bölgelerdeki aktivistlerin sorunlarında olduğu gibi, bu davanın da başından itibaren takipçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz. 

Kaynak: http://www.kavkaz-uzel.eu/articles/294012/

Çeviri   : Кушу Ф.